• nedelja, 21. april 2024.
Izložba „Osamdeset godina od stradanja stanovništva Srema u akciji Viktora Tomića 1942. godine – Mesto stradanja Spomen groblje“
Društvo | Kultura | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Izložba „Osamdeset godina od stradanja stanovništva Srema u akciji Viktora Tomića 1942. godine – Mesto stradanja Spomen groblje“

20. mart 2023. godine

Pod okriljem Doma Narodne skupštine Republike Srbije u subotu, 18. marta otvorena je izložba „Osamdeset godina od stradanja stanovništva Srema u akciji Viktora Tomića 1942. godine – Mesto stradanja Spomen groblje“ autora istoričarke Gorane Lemajić. Priređivač izložbe je SUBNOR Mesne zajednice Laćarak uz podršku Istorijskog arhiva „Srem“.
Nakon pesničko – muzičkog prikaza prisutne je na otvaranju izložbe pozdravio zamenik predsednika SUBNOR-a Laćarak Dejan Umetić. Umetić je tom prilikom istakao je važnost negovanja kulture sećanja, važnost pominjanja svih koji su svoje živote dali za slobodu Srbije i za sve nevine žrtve koje je podneo naš narod ne samo za sopstvenu slobodu, već i za slobodu sveta.

Nešto više o izložbi i samoj akciji Viktora Tomića u Sremu je govorila autorka Gorana Lemajić. Autorka je napomenula da je po broju stradalih u drugom svetskom ratu u Srbiji, mali prkosni i ponosni Srem podneo najveće žrtve. Takođe ona je izrazila i želju priređivača da ovu izložbu pogleda što veći broj ljudi, jer bi se na ovaj nači i mlađi naraštaji više upoznali sa tragičnim događajima te strašne, ratne 1942. u Sremu, a pamćenjem i pominjanjem odali počast svim nevino stradalim.

Na kraju se prisutnima obratio i izaslanik predsednika Republike Srbije gospodin Dejan Savić. On je istakao da je ovo jedinstveni primer kako jedna mala sredina poput sela Laćarak sa svojom organizacijom neguje kulturu sećanja na sve oslobodilačke ratove Srbije. Posebno je istakao potrebu da se stradanje stanovništva Srema leta 1942 u Akciji Viktora Tomića, kao i kompleks mitrovačkog „Spomen groblja“ uvrsti u Državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

U muzičkom delu programa učestvovao je hor „Irid“ pod rukovodstvom dirigenta Aleksandre Garunović, a program je pripremila i vodila Jasna Arbanas.

Skupu je prisustvovalo preko dve stotine uvaženih gostiju.

SUBNOR Mesne zajednice Laćarak

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: