• četvrtak, 18. jul 2024.
I virtualno je vitalno
Društvo | Zabava | Vesti
0 Komentara

I virtualno je vitalno

29. mart 2023. godine

Okončanjem aktivnosti na projektu Jačanja zdravstvenih sistema na Zapadnom Balkanu kroz segment „I Virtualno je vitalno“ biti će zaokruženo zajedničko jednogodišnje druženje koje je obuhvatilo značajan broj virtualnih sesija kroz više od 100 radionica kreativnog tipa u kombinaciji sa preventivno-korektivnom gimnastikom i preko 50 sesija savetovanja od strane stručnjaka iz različitih oblasti unutar zdravstvenog sistema i nege, što je kroz specifične i digitalne načine komunikacije doprlo do starijih osoba u potrebi.

Virtualna mreža je uspešno okupila i uvezala dnevne centre, domove za starija lica i ostale organizacije koje se bave poboljšanjem i očuvanjem dostojanstvenog životnog integriteta starijih lica u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

Putem kreirane Zum platforme, razmenjena su iskustva, znanja, veštine ali i specifični načini i pristupi u radu sa starijim licima u sve 3 projektom obuhvaćene zemlje, te je na ovaj način poboljšana međusobna regionalna saradnja i koordinacija svih aktera projekta, kroz zajedničko druženje korisnika centara i svakodnevnu podršku aktivnom starenju.

Кroz projekat, obezbeđena je i nabavka potrebnih materijala za kreativne radionice, osigurani su pristupi virtualnoj mreži obezbeđivanjem digitalnih uređaja u svim uključenim centrima, te kreiran konstanstan lanac podrške za održavanje i nesmetano praćenje sesija o aktivnom starenju kroz volontersku mrežu pomoći starijim osobama pri rukovanju digitalnim alatima. 60 volontera je obučeno s ciljem osiguravanja i očuvanja kvalitetne mreže za pomoć licima u potrebi.

Mreža „I Virtualno je vitalno“ zbog svojih pozitivnih efekata na aktivno starenje mora postati održiva
Svim osobama treće životne dobi ma gde se one nalazile, bilo da su do sada bili aktivni učesnici radionica ili ne, osigurana je trajna dostupnost širokog spektra sesija, tačnije kreativnih radionica, savetovanja i preventivno-korektivne gimnastike postavljanjem sadržaja na Youtube kanal „I Virtualno je vitalno“.

Ovim projektom i njegovom završnom konferencijom također je javno predstavljen i regionalni koncept mobilne nege i podrške licima u potrebi, kroz kreiranje studija koje analiziraju postojeće strukture, te su u tu svrhu doneti zajednički zaključci i preporuke.

Pokrenuti su dijalozi o postojećim politikama s ciljem promovisanja i priznavanja profesije negovatelja u zdravstvenom sistemu, što je dodatno osnaženo sveobuhvatnom obukom negovatelja u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, vođenoj po austrijskom modelu mobilne nege i podrške a što je rezultiralo sa 24 obučena negovatelja.

Partneri i pridruženi partneri na projektu na ovaj su način stekli potrebna znanja, veštine ikompetencije za dalji rad na održivosti virtualne mreže ali i u izuzetno važnom segmentu zagovaranja politika za poboljšanje i jačanje zdravstvenih sistema kako bi pozitivni efekti i postignuti benefiti, u što većoj meri bili održivi i nadalje vidljivi u praksi.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: