• sreda, 28. februar 2024.
Održana akcija čišćenja starog jevrejskog groblja
Društvo | Vesti | Ruma
0 Komentara

Održana akcija čišćenja starog jevrejskog groblja

5. decembar 2022. godine

Aktivisti iz Rume okupljeni oko Udruženja građana „Hronike“ u saradnji sa lokalnim Rotari klubom nedavno su očistili staro i zapušteno jevrejsko groblje. Akciji su se odazvali i predstavnici Jevrejske zajednice Novi Sad, koju je predvodio njen predsednik Mirko Štark. Radove na čišćenju jevrejskog groblja podržalo je i Javno preduzeće „Кomunalac“ Ruma.

-Ovim smo želeli da postignemo više ciljeva, a prvi je razvoj građanske inicijative u saradnji sa lokalnom samoupravom i drugim organizacijama i udruženjima. Takođe smo na ovaj način uspostavili trajne i sadržajne kontakte sa predstavnicima Jevrejske opštine Novi Sad. Naravno, ovim uređenjem groblja smo želeli da edukujemo sugrađane i širu javnost o životu jevrejske zajednice kroz istoriju ovih prostora. Lokalitet “Jevrejsko groblje” zbog svog velikog istorijskog i duhovnog potencijala trebalo bi uvrstiti u turističku mapu Rume, kao i obeležiti groblje putokaznim tablama i očuvati građevine od velikog istorijskog i kulturnog značaja za Rumu, rekao je Saša Ristović, inicijator akcije.

Jevrejsko groblje u Rumi, nadomak groblja Barunovac je jedno od 59 u nadležnosti Jevrejske zajednice Novi Sad, kojih je daleko više na području Južne Bačke. Njihovo obnavljanje je dug prema precima, ali i potomcima koji danas žive po celom svetu, a dolaze da obilaze svoje pretke na našim prostorima, reči su Mirka Štarka, predsednika Jevrejske zajednice Novi Sad.

-Zahvalni smo na ovoj inicijativi UG „Hronike“ koji su nas kontaktirali da se ovo groblje, istina malo, ali za nas izuzetno dragoceno, dovede u jedno pristojnije stanje. Trudimo se da pokrenemo, u svim mestima gde ta groblja postoje, inicijativu da se ona dovedu bar u pristojno stanje. To je, sa jedne strane naš dug prema precima, a sa druge strane strašno je teško kada vam dođu ljudi iz Amerike, Izraela i žele da obiđu svoje pretke i zateknu užasno stanje. Grobnice koje su ostale i spomenici imaju veliku ne samo istorijsku i emotivnu, nego i umetničku vrednost i trebalo bi da bude interes svih nas da se oni sačuvaju, obnove i približe javnosti. Mi smo tek na početku procesa očuvanja tih grobalja i za sada to radimo u saradnji sa lokalnim zajednicama, rekao je Mirko Štark.

Jedini pripadnik jevrejske zajednice u Rumi je Antun Unterberger sa porodicom, koji se takođe odazvao akciji, ali i podsetio na istorijat ovog groblja. Upravo na tom groblju sahranjeni su njegovi preci, a među poslednjim sahranama bila je sahrana njegove bake, 1942. godine, jer su rumski Jevreji deportovani 17. jula te godine.

-Ima oko 220 grobnih mesta. U Srbiji žive potomci čika Pavla Rajha, kao i u Austriji i oni ponekad dođu. Iz Izraela je Miri Derman koja je i predsednica Udruženja iseljenika Jevreja iz bivše Jugoslavije, čiji je pradeda ovde sahranjen i ona redovno šalje i novac za održavanje. Tu je bila i porodica Rot koji su dolazili dok su bili živi. Različiti potomci žive u Švedskoj, Americi, oni se interesuju, ali retko dolaze. Кad dođu ostave neki prilog, ali to nije dovoljno da se u Vojvodini uradi bilo šta ozbiljnije, rekao je Antun Unterberger iz Rume.

S.B.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: