• subota, 3. decembar 2022.
U subotu festival besedništva “Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči“
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

U subotu festival besedništva “Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči“

23. novembar 2022. godine

Festival besedništva “Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči“, biće održan u subotu, 26. novembra, u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj MItrovici sa početkom u 19 časova.

Odlukom članova Odbora Festivala besedništva lajtmotiv ovogodišnjeg Festivala je lament nad 7950 žrtava, kao osam decenija sećanja na nedužno postradale stanovnike Srema. Nastupiće 13 besednika u dve kategorije, AUTORSКOJ- u kojoj besednik tumači poruku besede, čiji je autor i INTERPRETACIJI – u kojoj besednik tumači poruku drugog autora.

Prvi put ove godine na Festivalu se takmiče i besednici iz Budimpešte i Istočnog Sarajeva.

U umetničkom delu Festivala nastupiće Muzička grupa „Vrelo“, čija muzika donosi originalan spoj tradicionalnog srpskog pevanja i novijih muzičkih pravaca.

Organizator Festivala je Ustanova za negovanje kulture Srem, a pokrovitelji su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grad Sremska Mitrovica.

Podsećanja radi, reč je o manifestaciji koja podstiče vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji i van nje, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. Ovaj Festival neguje kulturu reči i izražavanja, a njegov moto je “svetlost reči”. Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva. Nastupaju srednjoškolci, studenti, glumci, pravnici, vojna i sveštena lica predstavljajući svoje institucije. Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici : Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Кralj, Nebojša Dugalić, Boris Pingović, Tanja Bošković, Mira Banjac i mnogi drugi.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: