• sreda, 30. novembar 2022.
Prestižno priznanje za mitrovačke urbaniste
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Prestižno priznanje za mitrovačke urbaniste

22. novembar 2022. godine

Javno preduzeće za poslove urbanizma ”Urbanizam” Sremska Mitrovica kao i proteklih šest godina uzelo je učešće na 31. Međunarodnom salonu Urbanizma u Čačku. Salon urbanizma se svake godine organizuje na Svetski dan urbanističkog planiranja i poklapa se sa Danom Grada Sremska Mitrovica. Učešće mitrovačkih urbanista na Salonu je, kažu u ovom preduzeću, mali doprinos afirmaciji Grada Sremska Mitrovica u regionu, a ostvareni rezultati čestitka.

Svečano otvaranje postavke Salona u organizaciji Udruženja urbanista Srbije u saradnji sa JP „Gradac“ iz Čačka, Generalnog pokrovitelja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Grada Čačak održalo se u Domu kulture uz prisustvo velikog broja urbanista iz cele Srbije kao i gostiju iz zemalja okruženja: Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore, Republike Severne Makedonije, Slovenije, Кipra, Grčke, Italije, Španije i Rumunije. Atmosfera je bila nadasve ispunjena pozitivnom energijom u svečanom duhu.

Više od pola veka Udruženje urbanista, kao jedinstvena strukovna i stručna organizacija, učestvuje u burnim procesima urbanizacije naše zemlje.

-Svakog oktobra pronalazi se entuzijastička snaga da se organizuje Salon urbanizma, što nije ni malo lak i jednostavan posao, a sve sa ciljem razvoja urbanističke i prostorne delatnosti, profesionalizma u kontinuitetu unapređenja sopstvenog statusa i dostignutog renomea. Salon u Čačku je bio na zavidnom nivou, a kolege urbanisti divni domaćini. Prostor Doma kulture sa puno svetlosti i nesvakidašnjim dekorom – Čačanski fikus – ogromno stablo fikusa i organizacija izložbe propraćeni su veoma dobrim predstavljanjem kulturnog nasleđa pesmom braće Teofilović – kažu iz mitrovačkog “Urbanizma”.
Na Salonu su prikazani radovi iz redovne produkcije preduzeća koja se bave urbanističkom i planerskom delatnošću u 12. kategorija. Ocenjena su 152 rada.

-Brojnost i kvalitet prezentovanog sadržaja ukazuju na želju onih koji se bave urbanizmom da istraju u svojoj misiji: planiranju naših urbanih sredina, rekao je dr Aleksandar Jevtić, predsednik Udruženja urbanista Srbije.

Mitrovčani su učestvovali u kategoriji planova detaljne regulacije sa dva rada. Za Plan detaljne regulacije groblja za kućne ljubimce u Sremskoj Mitrovici radni tim u sastavu: Odgovorni urbanista Jelena Savić Lacković, dipl.inž.arhitekture, obrađivač Ivana Đukić, mast.inž.pejs.arhitekture i Tijana Cvetković, dipl.inž.pejs.arhitekture – kao spoljni saradnik i stručni tim: Obrad Vučenović, dipl. inž. saobraćaja, Zlatko Hrustić, građ.tehničar i Vladimir Petrenj, dipl. pravnik su zasluženo u konkurenciji 28 radova dobili Priznanje. U ovoj kategoriji dodeljene su tri nagrade i tri priznanja.

Okupljanje urbanista na ovaj dan budi optimizam da branioci javnog interesa u državnim urbanističkim preduzećima mogu sopstvenim entuzijazmom da odbrane struku. Na ovom skupu prikazana je godišnja produkcija u ovoj oblasti. Posebni značaj Salona je da se susretnu kolege, razmene iskustva i ideje, da se pokaže jaka želja da se istraje, opstane i unapredi urbanistička struka u Republici Srbiji što svesrdno podržava ceo kolektiv mitrovačkih urbanista.

-Svi naši radovi i naša priznanja, u prošlosti i u budućnosti su dokaz našeg postojanja. I kao što je jednom rekla predsednica Salona urbanizma gospođa Slavica Ferenc, dipl.inž.arhitekture, naše kolege čuvaju istoriju, popravljaju stvarnost i vizuelno dočaravaju snove o lepšoj budućnosti – kažu Mitrovčani.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: