• petak, 19. jul 2024.
FRUŠКOGORSКIM ATARIMA, U JESENJOJ BERBI: Suša pojela kukuruz, prinosi prepolovljeni
Društvo | Vesti | Poljoprivreda | Sremska Mitrovica
0 Komentara

FRUŠКOGORSКIM ATARIMA, U JESENJOJ BERBI: Suša pojela kukuruz, prinosi prepolovljeni

8. novembar 2022. godine

Prvi letnji dani, uprkos problemima sa đubrivom i ostalim repromaterijalom, radovali su naše poljoprivrednike. Žetva pšenice završena je sa dobrim prosekom, a ostale, jesenje kulture, napredovale su i više nego dobro.

Međutim, ovo leto je rešilo da se poigra sa našim seljakom i zada mu još koju glavobolju. Кao da ih u prethodnom periodu nije bilo dovoljno.

A ova glavobolja nastala je od sunca, koje je pržilo, pržilo, pržilo… Bez namere da se bar malo skloni sa neba i ustupi mesto kišnim oblacima koji su oranicama bili preko potrebni. Zato sada naši Fruškogorci, dok beru poslednje klipove kukuruza, psuju sebi u bradu dok se presabiraju i svode računicu za ovu godinu.

Кako bismo se uverili u stanje na terenu, naša ekipa je ovih prvih jesenjih dana obišla fruškogorska polja. U ataru Ležimira i Manđelosa, kukuruz je dobrim delom obran, pa smo se uputili ka Šišatovcu.

I ovde je situacija slična. Poljoprivrednici su obavili poslove oko žetve, pa su već prionuli na pripremu oranica za setvu. Na putu ka manastiru Petkovica, u oranju zatičemo Milana Vojvodića, koji je pristao da zajedno sumiramo čitavu situaciju.

-Što se kukuruza tiče, suša je desetkovala rod, gotovo na pola. Pravi podbačaj. Po jutru, bilo je samo dve do tri tone prinosa, a kvalitet je takođe prilično loš – priča Milan.

Međutim, kako kaže, prinos kukuruza nije ni približno loš u odnosu na probleme sa kojima su se suočili oni koji su na svojim oranicama sejali soju. Usled suše, priča, ove godine skinuli su samo 300 do 400 kilograma, što je nezapamćeno nizak prinos.

Ipak, ova godina, kaže, nije naškodila suncokretu, kog je po jutru u ataru Šišatovca bilo od 17 do 18 metara.

-Nije samo suša ono što nas je napatilo ove godine. Tu su i problemi sa repromaterijalom, koji je preskup. Na primer, urea je 115 dinara, što je mnogo. I kad se sve sabere, ni sam ne znam da li ćemo izvući ovu godinu do kraja. U najboljem slučaju, bićemo na nuli – zaključuje Milan.

Završivši razgovor, rešismo da se vratimo ka Manđelosu i odatle se uputimo ka Grgurevcima i Šuljmu. I baš tu negde između, u daljini ugledasmo kombajn. Za volanom Grgurevčanin, Laza Melentić, a kraj traktora, komšija Aleksandar Milivojević čeka na istovar.

-Ove godine prinos kukuruza je loš. U proseku od tri do tri i po tone po jutru. Mada, sve zavisi od njive do njive. Na primer, u donjem delu, tamo prema Radincima, gde je u nekom trenutku i bilo malo kiše, i kukuruzi su malo bolji, a ovamo prema Šuljmu je uglavnom loša situacija – priča Aleksandar i objašnjava:
-U početku je sve obećavalo. Dato mu je sve što mu je potrebno od agrotehničkih mera. Na vreme smo posejali, đubrili, tretirali njive, ali na sušu niko nije mogao da utiče.

Sa njim se slaže i Lazin otac Pera, koji upravo stiže na njivu.

-Falile su mu sigurno dve, ili makar jedna prava kiša. Onda bi bilo svega. Iskreno, čudi me i ovaj prinos, jer bezmalo dva meseca nije pala ni kap kiše – kaže Pera.

Ni kvalitet, priča Aleksandar, nije ni blizu kao prošle godine.

-Pošto koristimo kukuruz za stočnu ishranu, primetim da dosta praši kad se melje. Nema taj hektolitar, težinu, hranljivost. Ali, šta da se radi. Optimisti smo i nadamo se da će biti bolje – kaže Aleksandar i dodaje da je ove godine, uprkos tome što je kukuruz podbacio, žetva pšenice prošla dobro i da je na nekim njivama bilo i pet tona po jutru.

Ipak, rod pšenice će teško preklopiti gubitak kukuruza, kaže Grgurevčanin.

-U jednom trenutku poskupela je cena žitarica, pa smo se ponadali da ćemo uspeti da “preklopimo” razliku, ali cena đubriva je otišla gore troduplo. Prošli smo, čini mi se, kao i svi poljoprivrednici. Ostaje nam samo da se nadamo da će se situacija na tržištu dogodine stabilizovati i da će nas vreme poslužiti – zaključuje.

N. Milošević

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: