• sreda, 24. april 2024.
Besplatna HPV vakcina po prvi put u staropazovačkoj opštini
Društvo | Vesti | Stara Pazova
0 Komentara

Besplatna HPV vakcina po prvi put u staropazovačkoj opštini

3. novembar 2022. godine

Od 2019. godine HPV vakcina je uvedena u redovan kalendar vakcinacije kao preporučena za decu uzrasta od 9 do 14 godina. Ova devetovalentna vakcina najnovije generacije štiti od nekoliko vrsta karcinoma a imunizaciju finansira RFZO, a po prvi put u junu ove godine vakcine protiv humanog papiloma virusa stigle su i u staropazovački Dom zdravlja i do sada je podeljeno oko 120 doza, rekla je za RTV Stara Pazova direktorka DZ “Dr Jovan Jovanović – Zmaj”, dr Svetlana Dudić.

Ovo besplatno cepivo daje se u dve doze deci od 9 do 14 godina, kod osoba uzrasta od 14 do 19 godina daje se u tri doze, dok pojedini stručnjaci preporučuju da se daje čak i do 26. godine. Način prijavljivanja i procedura mnogim roditeljima još uvek nisu jasni zbog nedovoljno informacija u javnosti, ističe direktorka Dudić.

Vakcinu savetuje izabrani lekar, odnosno pedijatar i devojčicama i dečacima, a roditelji su ti koji potpisuju saglasnost o vakcinaciji kod dece do 18 godina. 

Ukoliko se vakcina protiv HPV virusa primi pre prvog seksualnog odnosa, zaštita od infekcije ovim virusom je 100 odsto. U poslednjih 15 godina ova vakcina uspešno se primenjuje u velikom broju svetskih zemalja. Istraživanja kažu da je, pored visoke efikasnosti, i jedna od najbezbednijih.

Izvor: rtvstarapazova.rs

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: