• petak, 29. mart 2024.
8. novembar – Svetski dan urbanističkog planiranja
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

8. novembar – Svetski dan urbanističkog planiranja

4. novembar 2022. godine

Svakog 8. novembra obeležava se Svetski dan urbanističkog planiranja (World Town Planning Day) i proslavlja se u preko 30 zemalja sveta i ima za cilj promociju urbanističkog planiranja i podizanje svesti profesionalaca i javnosti o važnosti razvoja gradova.

Inicijator Svetskog dana urbanizma bio je urbanista i profesor Univerziteta u Buenos Airesu, Кarlos Maria dela Paolera (1890-1960). Paolera je svoju bitku za izučavanje urbanističkog planiranja kao posebne discipline u Argentini, započeo još davne 1929. godine kada je postao jedan od inicijatora za formiranje prve katedre za urbanizam na Univerzitetu u Buenos Airesu.

Ujedinjene Nacije uvrstile su 8. novembar za Svetski dan urbanističkog planiranja i zvanično se obeležava od 1949. godine.

Udruženje urbanista Srbije svoj doprinos ovom značajnom datumu iskazuje kroz organizaciju Salona urbanizma.

Javno preduzeće za poslove urbanizma “Urbanizam” Sremska Mitrovica Svetski dan urbanističkog planiranja svake godine, pa i ove, obeležava aktivnim učestvovanjem na tradicionalnom Međunarodnom Salonu urbanizma. Na Salonima od 2016. godine kada je Grad Sremska Mitrovica bila domaćin 25. Salona mitrovački urbanisti su dobili niz priznanja za svoj rad. Salon urbanizma je mesto na kom se urbanistička struka u razmeni iskustava bori za svoj status i mesto u savremenom društvu.

U Sremskoj Mitrovici, od 1966. godine Preduzeće koje se bavi ovom značajnom delatnošću, je prošlo transformacije od statusa samostalne ustanove, preko statusa OOUR a u okviru radne organizacije, zatim samostalne radne organizacije, društvenog preduzeća, do statusa javnog preduzeća, koji i danas ima.

Javno preduzeće za poslove urbanizma “URBANIZAM” Sremska Mitrovica je osnovala Skupština Grada Sremska Mitrovica 2016 godine. Ovo Preduzeće je, na neki način, sledbenik i svih organizacionih oblika institucija koje su se bavile urbanističkom strukom na prostorima Grada. Кontinuirano se bavi planiranjem i uređenjem prostora i naselja na teritoriji Grada Sremska Mitrovica šest godina i dopunjuje tradiciju planiranja dugu više od pola veka.

Generacije urbanista usmeravale su urbanistički razvoj grada na dugoj i bogatoj kulturnoj osnovi i slavnoj prošlosti, bogatstvu prirodnih vrednosti, na detaljnom analiziranju sadašnjosti i stremljenju ka boljoj budućnosti. U proteklih pedesetšest godina u ovom Gradu urbanističkom strukom bavili su se mnogi kojih se sa poštovanjem treba sećati.

Delatnost urbanističkog Preduzeća danas je deo kompleksne oblasti planiranja i uređenja prostora i naselja. To je oblast u kojoj su posebno izraženi ovlašćenja i interesi lokalne zajednice – Grada Sremska Mitrovica, jer se odnosi na strateško planiranje razvoja grada na državnom nivou, na prostorni i urbani razvoj, korišćenje zemljišta, komunalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine.
Izrada prostornih i urbanističkih planova, kojima se u prostoru definiše javni interes lokalne zajednice, kao i praćenje njihove implementacije, predstavlja veoma važan deo ove oblasti. Urbanizam i prostorno planiranje su delatnosti od državnog interesa pre svega.

Biti urbanista u ovom vremenu nije lako. Biti urbanista je složen i odgovoran poziv. Urbanisti imaju težak zadatak da planiraju gradove i naselja po meri i želji svih stanovnika uz njihovo participativno učešće. Veliki napor se ulaže da se prenapregnuta komunalna infrastruktura uskladi sa potrebama gradnje, a da ostane dovoljno prostora u javnoj nameni za prostore koji oplemenjuju i ulepšavaju naselja u kojima njihovi stanovnici žive, rade i uživaju.

Opstanak i dalji razvoj Preduzeća vezan je za izradu urbanističkih planova za potrebe Grada, kao i za praćenje njihovog sprovođenja i konsalting u razvojnoj, urbanoj, zemljišnoj politici lokalne zajednice. Dimenzionisanje preduzeća je u funkciji njegove ekonomske održivosti i sposobnosti za efikasnije obavljanje delatnosti i većeg učešća tržišnih poslova u prihodu Preduzeća. Ovo Preduzeće se bavi poslovima i za potrebe svih zainteresovanih investitora i drugih jedinica lokalnih zajednica u okruženju.

Da bi Grad Sremska Mitrovica bio dobar za sve njegove stanovnike, potrebno ga je planirati i graditi prema potrebama svih onih koji u njemu žive i prema potrebama onih koji ga posećuju. Grad je prostor na kome se odvija reprodukovanje gradske društvene zajednice.

Rešavanje konkretnih prostornih problema i potreba građana nije jednostavno. Brzi tempo života i potreba graditelja ne dopuštaju urbanistima dovoljno vremena za posebna istraživanja po pojedinačnim temama i izradu specijalističkih studija, što je bila uobičajena praksa u proteklih pola veka planiranja Grada. Ta istraživanja su ključna za adekvatno planiranje grada. U proteklom vremenu rađena je jedino studija saobraćaja pa se postavlja pitanje da li se grad planira za automobile ili za građane? Uz veoma važan potencijal Grada – položaj na međunarodnoj reci potrebna su istraživanja vezana i za rečni saobraćaj.

Poseban problem koji u poslednje vreme sve češće dotiče Sremsku Mitrovicu je nedostatak i nedostupnost zelenih površina u javnoj nameni kao i prostora za kretanje pešaka i biciklista.

Da bi Grad zadržao svoju tradiciju kulturološke ravničarske sredine planovi treba da budu podsticaj toj ambijentalnoj održivosti: široke ulice sa puno zelenila, uređenih trgova, blokovskih parkovskih površina, skromne spratne orijentacije, prožetost infrastrukturnom mrežom koja daje mogućnost izgradnje uz primenu svih mera zaštite nepokretnog kulturnog i prirodnog dobra i lagodnog života u Gradu.

Grad Sremska Mitrovica je Grad u punom smislu te reči i kao što je ovaj dugi istorijski period imalo sopstveno Preduzeće koje se bavi ovom važnom delatnošću od javnog ineresa tu tradiciju treba i da zadrži. Taj proces održivosti struke je moguće održati čuvanjem postojećih kadrova i unaprediti obrazujući nove mlade kadrove. Mladi kadrovi treba da donesu savremene inovativne tehnike i ideje u izradi planske dokumentacije. Biti urbanista je častan i odgovoran posao. Taj posao najbolje obavljaju oni stručni kadrovi koji potiču iz Grada jer pored znanja u svoja planska rešenja unose i ljubav prema svom Gradu. Mladi urbanistički kadrovi treba da se posvećeno bave svojim poslom i da obezbede trajnost urbanističke struke daleko u budućnost koja pripada njima i generacijama koje dolaze.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: