• subota, 20. april 2024.
Sve teče po planu!
Vesti
0 Komentara

Sve teče po planu!

22. maj 2014. godine

Aleksandar NikolićSremska Mitrovica – Situacija u sremskomitrovačkoj i šidskoj opštini i dalje je opasna, ali se situacija nalazi pod kontrolom, trenutno nema većih pokretanja vode, a u toku su i radovi na proširivanju odbrambene linije kod Rače i Bosuta, kreće se u izradu odbrane na putu Bosut-Kuzmin, privode se kraju radovi u Moroviću i Višnjićevu, a spremni su i planovi za Adaševce, Vašicu, Ilince, Batrovce i druga naseljena mesta šidske opštine smeštena na području severno od auto-puta. Nema razloga za paniku i za sada stvari se odvijaju po planu, rekao je pomoćnik direktora za tehničke poslove u JP „Vode Vojvodine“ Aleksandar Nikolić na konfereciji za novinare koja je nedavno održana u Pres centru u mitrovačkoj Kapetaniji.

– Voda iz Hrvatske koja ide u Bosut i Studvu nastavlja da ulazi u ove reke, otprilike santimetar za sat. Na svu sreću, priliv vode u Bosut nije znatan, mi smo u naseljima u kojima je postavljena linija odbrane došli daleko iznad tog nivoa. Sa druge strane, priliv vode koja nam preko Jemane dolazi iz Hrvatske nešto je veći i jači, ali je bio zaustavljen Naftaškim putem i Krivom rampom. Prva je prelivena, druga polako popušta upravo sada, ali da ne bude zabune, to su i bili objekti koji su trebali da uspore dolazeće vode, u čemu se i uspelo, tako da smo imali dovoljno vremeda da pripremimo odbranu Rače, Bosuta i drugih naseljenih mesta o kojima smo već govorili, a deo vode je vraćen natrag u Hrvatsku. Da nije bilo tih barijera, voda bi već bila u Sremskoj Rači, objašnjava Nikolić.

Kao je rečeno, oko 150 hidroinžinjera redovno obilazi utvrđene nasipe koji se dodatno popravljaju, a najviše pažnje posvećeno je onim odbrambenim linijama koje su već duže vreme pod vodom.

– Erozivni tok voda iz Hrvatske ugrožava nasipe sa branjene strane, tako da ekipe obilaze lokalitete, uređuju ih, a jedan od takvih je u reonu Jamene. Ti lokaliteti se moraju držati pod strogom kontrolom, što mi i činimo. Ono što je loše to je da Sava sporo opada. To nam produžava napetost i ceo angažman. Trenutno je razlika između Save i Bosuta na crpnoj stranici Bost metar i osamdeset santimetara. Bosut se nešto brže podiže nego što Sava opada, a možemo slobodno reći da ćemo biti u potpunosti spašeni onda kada preko crpne stanice pustimo vodu u Savu. Time bi svi naši problemi sa kojima se trenutno suočavamo prema našoj analizi bili prevaziđeni, jer bi otvaranje Bosuta omogućilo i povlačenje vode iz ovog kraja, kaže Nikolić, uz napomenu da Krizni štab funkcioniše sasvim normalno i redovno pruža preko potrebnu logističku podršku.

Govoreći o stanju u šidskoj opštini, Nikolić je istakao da su ucrtani planovi odbrane i zaštite Vašice, Ilinaca i Adaševaca. Definisani su prioriteti odbrane, a aktivnu podršku „Vodama Vojvodine“ dalo je i vodoprivredno preduzeće „Šidina“.

Odbrana na Bosutu– Od svih dosadašnjih radova, najteži su bili oni u šumama na Naftaškom putu i Krivoj rampi, ali je voda znatno usporena i da to nismo uradili, već bi bila u Rači. Ovako smo bitku dobili, utvrdili se i sve je pod kontrolom. Želeo bih još jednom da istaknem da je situacija u Moroviću stabilna, da se grade nasipi, a geodetskim snimkom je utvrđeno gde bi trebalo dodatno utvrditi odbranu, pa se to koriguje i u toku dana sve će biti konsolidovano, a ako bude trebalo još radova na prvoj odbrani i na zaštiti odbjekata u selu, nastavićemo i dalje. Tek, glavni radovi su privedeni kraju, jasan je Nikolić. – Takođe, rekao bih i to da nema potrebe za panikom ni kada je u pitanju Sremska Rača. Voda je trenutno na Krivoj rampi, ali je to jako mala količina vode i trenutno je na desetak kilometara od sela. No, bez obzira na sve, Rača je utvrđena, a i da je sada voda pod Račom, bilo bi sve dobro jer mislim da imamo dobar stepen zaštite, a voda bi se preko Velike i Male jaruge ulila u Bosut, što bi dovelo do podizanja Bosuta, ali ne bi to bilo toliko kritično da se ne može izdržati.

Na kraju, rekao je Nikolić, Situacija jeste opasna, zabrinjavajuća, ali se svi na prvoj liniji odbrane trudie da sve održe pod kontrolom.

– Ako i dođe do većih i neočekivanih pretnji, mi ćemo svakako otvoriti Bosut, to bi istina podiglo kote visoko i na Bosutu i na Savi, ali bi držali odbrambene linije kako bi sve bilo u najboljem redu, zaključio je Nikolić.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: