• petak, 26. april 2024.
Gradska biblioteka “Atanasije Stojković” Ruma- Novi život biblioteke na novoj adresi
Kultura | Projekti | Ruma
0 Komentara

Gradska biblioteka “Atanasije Stojković” Ruma- Novi život biblioteke na novoj adresi

4. oktobar 2022. godine

Ruma- Svečano otvaranje Gradske biblioteke  „Atanasije Stojković“ Ruma na novoj adresi u rekonstruisanom objektu Doma vojske je već skoro  tri sedmice iza nas. Iako je u pitanju kratak period da se oceni kako stvari funkcionišu na novoj adresi, jasno je da novih 1.000 kvadrata u novom prostoru daje mnogo više prostora za kvalitetniji rad, kaže Damir Vasiljević Toskić, direktor Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ Ruma.

-Situacija je bajkovita, jer svaka biblioteka sa sobom nosi određene tajne, znanja i informacije, pa tako i ova zgrada, a i biblioteka  sama po sebi nudi čitav niz izazova. Jeste, nov je prostor ali ovo je još uvek kratko vreme kako bismo imali punu povratnu merljivu informaciju po pitanju  praktičnih, funkcionalnih i ostalih rešenja. U ovom periodu osposobljavamo sve bibliotečke aktivnosti, sve ono što trenutno ne funkcioniše.  To su neki bibliotečki detalji i elementi koji su nama bitni, internet, aplikacije vezane za bibliotečki rad, fond. Sve to sada utežemo, kao i  sam fond kako bismo bili dostupni, ažurni i odgovorni pred svim korisnicima i posetiocima,  rekao je Damir Vasiljević Toskić. 

Prvog radnog dana na novoj adresi biblioteku je u prepodnevnoj smeni do 14 časova posetilo 56 građana, a do kraja dana oko 100 čitalaca, za šta u biblioteci kažu da je zadovoljavajuće. Zaposleni i čitaoci se polako privikavaju na novu adresu, iako stara u Glavnoj 131 još uvek po automatizmu privuče i ponekog zaposlenog, ali i čitaoca.

-Prvi radni dan je  bio izuzetno dinamičan. Stara sdresa Glavna 131  sigurno je i danas u glavama korisnika, kao i naših zaposlenih. Gravitiramo ka staroj zgradi, krenemo tamo pa se onda setimo da smo na novoj adresi. Mislim da ćemo se i na to navići. Ovo je arhitektonski dragulj koji pleni pažnju, posebno kada građani i naši čitaoci vide natpis  Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“. Mnogi naši  čitaoci i posetioci se i sentimentalno vraćaju na ovo mesto da bi se setili  sedamdesetih i osamdesetih godina kada se ovde svirala muzika i održavale igranke, kada je čak i čuvena Azra nastupala ovde, dodaje Vasiljević Toskić.

Nova zgrada biblioteke u Rumi polako se pozicionira na rumskoj društvenoj i kulturnoj sceni, pa zaposleni sa sigurnošću kažu da će ova ustanova kulture živeti, kao što je živela ranije, ai i tokom selidbe.

-Trudićemo se da odgovorimo na sva pitanja, osluškivaćemo komentare, predloge naših čitalaca, saradnika. Interesantni smo i biblioteci Matice srpske i Narodne biblioteke Beograd i vidimo da se za naš prostor interesuju i stvaraoci kako bi ovde predočili svoja umetnička dela, zaključuje Damir Vasiljević Toskić, direktor Gradske bibliotke „Atanasije Stojković“ Ruma.

I na novoj adresi funkcioniše dečije, naučno i odeljenje za odrasle. Daleko je veći prostor za organizaciju kulturnih dešavanja, ne samo bibliotečkih i književnih, nego i svih drugih, s obzirom na to da u ovom prostoru postoji bina u zatvorenom i scena na otvorenom.

S.B.

Projekat “Ruma u fokusu-unapređenje ustanova kulture” je sufinansiran od strane Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: