• ponedeljak, 20. maj 2024.
Učenici iz Portugalije, Španije, Poljske i Rumunije gosti ekonomske škole
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Učenici iz Portugalije, Španije, Poljske i Rumunije gosti ekonomske škole

30. septembar 2022. godine

U periodu od 21.9.do 28.9.2022. godine Ekonomska škola „9.maj“ iz Sremske Mitrovice imala je čast da bude domaćin inostranim učenicima i nastavnicima povodom četvrte mobilnosti Erasmus + projekta “Tehnologija za obrazovanje, alternativne metode i STEAM“. Srbiju, grad Gremsku Mitrovicu i ekonomsku školu je posetilo 35 učenika i nastavnika iz Portugalije, Španije, Poljske i Rumunije. Učenici su bili smešteni u porodice svojih vršnjaka, učenika ekonomske škole, koje su se pokazale kao divni i gostoljubivi domaćini.

Rad učenika je bio organizovan kroz međunarodne grupe, i u toku sedam dana održale su se različite aktivnosti u školi vezane za temu projekta:
-kubizam u matematici kroz dekoraciju hrane: učenici su se upoznali sa osnovnim karakteristikama kubizma kao umetničkog pravca koji koristi geometrijske oblike, i to svoje znanje su primenili u dekoraciji hrane, oblikujući različito voće i povrće u geometrijske oblike od kojih su kreirali prava mala umetnička dela.
-molekularna gastronomija: uz pomoć nastavnika kuvarstva učenici su se upoznali sa osnovama molekularne gastronomije i zatim kroz praktičan rad učili kako da naprave neobična jela kao što su špagete od jagoda i perle od meda.
-editovanje video zapisa uz pomoć programa Filmora: učenici su snimali video zapise koje su zatim po grupama, i uz pomoć nastavnika informatike i učenika Ekonomske škole spajali i editovali da bi napravili video o svom boravku u našoj zemlji. Zatim su svoje video zapise postavili pretočili u vlogove i postavili na Jutjub kanal kako bi svoje iskustvo predstavili javnosti.

Pored aktivnosti vezanih za projekat, organizovane su i brojne kulturološke aktivnosti i posete: obilazak grada uz turističkog vodiča gde su se učenici upoznali sa istorijom Sremske Mitovice. Obišli su Žitni trg, Carsku palatu, Trg Ćire Milekića i mnoge druge znamenitosti.

Putovali su u Beograd, gde su posetili Hram Svetog Save, muzej Nikole Tesle, i pešačkom turom obišli crkvu Sv. Marka, Narodnu skupštinu, Кnez Mihajlovu ulicu, Кalemegdan…

Povodom Evropskog dana jezika, u organizaciji nastavnika stranih jezika i uz pomoć svojih vršnjaka upoznali su se na našim ćirličnim pismom i učili kako da čitaju i pišu ćirilicu, a organizovana je i aktivnost upoznavanja sa tradiciojom i narodnim plesom Srbije, gde su svi učesnici zajedno zaigrali neka od srpskih kola kao što su: moravac, užičko i vlaško kolo. Sportska aktivnost, u organizaciji nastavnika fizičkog vaspitanja, je doprinela dodatnom zbližavanju učenika kroz različite sportove: poligon, odbojku, mali fudbal, košarku, stoni tenis.

Vikend je bio porodičan , i porodice domaćini su gostima organizovli raznovrsne sadržaje od posete Fruškoj gori sa svojim manastirima, izletištima, jezerima , ali i posetom specijalnom rezervatu prirode bari Zasavici, poseti muzeju grada, Spomen groblju, sportskoj hali itd. dok su nastavnici posetili vojvođansku prestonicu i Sremske Кarlovce.

Sve ove aktivnosti su dokaz da je Erasmus + kompleksan projekat kojim se edukujemo ne samo po pitanju tehnologija, već nestaju jezičke barijere i pospešuje se vokabular, šire se geografski vidici, istorijska i umetnička saznanja, sportski duh koji uz sve navedeno učvršćuje prijateljstvo i različitosti čini jedinstvenim.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: