• četvrtak, 25. april 2024.
U subotu 4. “Dani zmajeva”
Društvo | Zabava | Pećinci
0 Komentara

U subotu 4. “Dani zmajeva”

7. septembar 2022. godine

Pod bedemima Kupinika, u subotu, 10. septembra, od 13.00 časova, biće održani četvrti “Dani zmajeva”, u čast Zmaja Ognjenog Vuka, srpskog despota, legendarnog ratnika, vladara i poslednjeg pravog srednjovekovnog viteza srpske tradicije.

Kako je rekao Perica Odobašić, predsednik Udruženja “Zeleni pogled” iz Kupinova, posetioci manifestacije „Kupinik – Dani zmajeva” ove godine će biti u prilici da uživaju u brojnim sadržajima koji na razne načine oslikavaju vitešku kulturu i srednjovekovnu tradiciju. Posetioci su, kaže Odobašić, deo same manifestacije jer će biti u prilici da se oprobaju u mačevanju, streličarstvu, ali i da iskuse stare zanate kao što je kaligrafija, pravljenje mozaika ili šivenja, i sve to uz srednjovekovnu muziku i trpezu.

– Uz brojne sadržaje, program će trajati do večernjih sati kada posetioce očekuje pravi spektakl sa zmajevim vatrama – tvrđava će biti prvi put osvetljena sjajem baklji. Kupinik je mnogo vatri video kroz svoju istoriju, a u jednoj poslednjoj pre 501 godine je i stradao, i mi sa ovim vatrama pokušavamo da mu vratimo život. Manifestacija Dani zmajeva ima za cilj da čuva i neguje našu srednjovekovnu tradiciju kroz podsećanje na vitešku kulturu, koja nije samo kultura ratovanja nego je to kultura življenja u datom trenutku – rekao je Odobašić.

On dodaje da je i ove godine planirano da na Danima zmajeva, kao počasni gost, nastupi glumac Ivan Vučković, koji je u serijalu „Srpski junaci srednjeg veka“ svojom glumom oživeo lik Vuka Grgurevića Brankovića, legendarnog Zmaja Ognjenog Vuka.

Pored Ivana Vučkovića, koji će izvesti monodramu prilagođenu upravo festivalu srednjovekovne kulture, na otvaranju Dana zmajeva nastupiće i hor Hram iz Laćarka pod rukovodstvom Branimira Divljaka, kao i prva frula Srbije Neda Nikolić, a organizatori najavljuju da će za pravi srednjovekovni dan biti zaduženi i Udruženje za negovanje tradicije i starih zanata „Beli orlovi“ – vitezovi obučeni u ručno rađene replike srednjivekovnih oklopa i nošnji koji će demonstrirati borbe. Konjički klub Bojčin će demonstrirati konjičko streličarstvo i veštine naših srednjovekovnih ratnika na konjima, a za sve posetioce će biti pripremljen, pored degustacije srednjovekovne trpeze, i sremački gulaš.

Manifestaciju i ove godine organizuje Udruženje “Zeleni pogled” iz Kupinova u saradnji sa Kulturnim centrom Pećinci, Agencijom za razvoj opštine Pećinci, Turističkom organizacijom opštine Pećinci, udruženjima žena sa teritorije opštine Pećinci, a partner je Udruženje za negovanje starih zanata i veština “Beli Orlovi”. Generalni pokrovitelj je pećinačka lokalna samouprava.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: