• četvrtak, 18. avgust 2022.
“Venac” na Srem Folk Fest-u
Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

“Venac” na Srem Folk Fest-u

3. avgust 2022. godine

Specijalni gost ovogodišnjeg Srem Folk Festa je Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac” iz Gračanice. Naša publika će moći da uživa u njihovom celovečernjem koncertu druge festivalske večeri, 12. avgusta.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i direktor Festivala, najavio je ovo gostovanje, zajedno sa Stefanom Mančićem, koordinatorom orkestra “Venca”.

Mančić se osvrnuo na istorijat Ansambla, podsetivši da je osnovan u Prištini od strane Ministarstva kulture Republike Srbije 1964. pod imenom „ Šota”, a 1993. godine Ansambl menja ime u „Venac”. Osnovan je pre više od pola veka kao pokrajinski ansambl sa ciljem da istražuje, sačuva i umetnički oblikuje, a potom i prezentuje u različitim formama igračko, muzičko, pevačko i obredno nasleđe Kosova i Metohije. 

U Gračanici, malenom mestu velikog imena gde Milutinov manastir stameno čuva srpsko ime, Ansambl „Venac” sa velikom čašću sakuplja, čuva, neguje, razvija i prezentuje kulturno nasleđe kako sa Kosova i Metohije tako i cele Srbije kroz igru, pesmu, muziku i običaje. U Sremskoj Mitrovici nastupaju prvi put, gde će izvesti paletu najvećih tradicionalnih plesova iz cele Srbije, naravno najviše sa prostora Kosovo i Metohije.

Stefan Mančić rodom je iz Sremske Mitrovice, tu je živeo i završio srednju školu, poslednjih nekoliko godina bio je deo “Srem Folk Fest” tima, radio je i kao vodič gostujućih ansambala na festivalu, igrao i svirao u FA “Branko Radičević”, ali kako navodi, za njega je velika čast što dolazi u svoj grad sa “Vencom”, jer poznaje koliko emocije i pozitivne energije izvođačima uzvraća mitrovačka publika, stoga je siguran da će 12.avgust biti veče za pamćenje.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: