• petak, 29. mart 2024.
Održan prvi Festival autorske muzike u Šidu
Društvo | Zabava | Šid
0 Komentara

Održan prvi Festival autorske muzike u Šidu

24. avgust 2022. godine

Protekle subote u klubu Sportskog centra Šid održan je prvi Festival autorske muzike. Festival je organizovalo Udruženje „Centar za obnovu kulture – Šid“, uz nesebičnu podršku lokalne samouprave, prijatelja i sponzora.

Festival je organizovan sa ciljem da omogući mladim i perspektivnim muzičkim stvaraocima mesto gde će moći da pokažu svoj rad. Program Festivala je koncipiran kao takmičarsko-revijalni sa učešćem mladih
neafirmisanih muzičara-kantautora koji su se odvažili da predstave svoja muzička ostavrenja.

Tokom Festivalske večeri publika se, u kratkom kolažnom videoklipu, podsetla na svoje sugrađane koji su ceo svoj život ili najveći njegov deo posvetili: muzici, stvaranju pesama i koji su organizatorima bili uzor i smernica u istrajnosti i ljubavi prema muzici. Kako su organizatori napomenuli u najavi Festivala, njima u čast će svake godine da se posveti jedan segment, kako bi očuvali uspomenu na njih.

Na Festivalu je bilo 8 učesnika u takmičarskom delu: Lena Hrvojević iz Novog Sada, Vivien Kurtović iz Sombora, Todora i VI čulo iz Sremske Mitrovice, Ivan Jegdić iz Beograda, kao i mladi reperi: GRCA i KREJA iz Sremske Mitrovice, STEKS Off iz Vrnjačke Banje i ROUZI iz Beograda.

U revijalnom delu programa svoj koncert je održao mladi Nemanja Ristić, poznatiji kao Iks (poreklom iz Šida). Kao autor mističnog imena i specifičnog senzibiliteta, poslednjih godina stvara izuzetno kvalitetnu muziku u sferi modernog popa sa neretkim uplivima ekeltronske i poprock muzike. On je proucent, kompozitor, autor, tekstopisac, a iza sebe ima niz singlova koji su postali favoriti publike i broje milionske strimove na platformama.

Struča ocena Žirija Prvog Festivala autorske muzike u Šudu, koji je činio trojac lokalnih umetnika-amatera: Rastislav Mikuš-Rasta (Šid), Darko Bobalj (Bikić Do) i Dejan Đačanin Džalla (NYC,USA), a na osnovu nastupa i prikazanog sadržaja, saglasili su se da je održan jedan festival kretivnosti, talenta, fantastične energije i još bolje muzike. S obzirom da je sadržaj bio raznih muzičkih pravaca, na izuzetno visokom nivou i vrlo ujednačenog kvaliteta, poseban naglasak članovi žirija su stavili na originalnost pesme, kreativnost i energiju.

U duhu osnivačkog karaktera Festivala, koji predstavlja temelj za buduće manifestacije ovog tipa, i u ovom momentu ima za cilj da promoviše autorsku muziku i izvodače koji neguju autentičan autorski stil, žiri je jednoglasno doneo odluku da su, svojim nastupom i učešćem na ovom prvom festivalu, svi izvođači zaslužili da budu pobednici. Ova odluka je donela oduševljenje kod svih i svim učesnicima su podeljene jednake nagrade za koje su se pobrinuli sponzori Festivala.

Festival je svečano zatvoren zajedničkim izlaskom na scenu svih učesnika, što je publika sa oduševljenjem pozdravila.

Organizatori su naglasili da je, svako ko se odazvao pozivu da nastupi, ugradio svoj entuzijazam, talenat i kreativnost u temelje ovog prvog i osnivačkog Festivala. Svi učesnici, kao prvi autori koji su nastupili na ovom festivalu, ali i publika koja je ispratila ceo događaj su zajedno, svojevrsni suosnivači Festivala autorske muzike u Šidu.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: