• nedelja, 21. april 2024.
„Ljudski dodir“ protiv dehumanizacije čovečanstva
Kultura | Projekti | Ruma
0 Komentara

„Ljudski dodir“ protiv dehumanizacije čovečanstva

26. avgust 2022. godine

Ruma-Kulturno leto u Rumi se privodi kraju, a jedan od poslednjih programa je i promocija knjige autora Saše gavrilovića prošlogodišnjeg pobednika na književnom konkursu “Atanasije Stojković”. Pobednik prošlogodišnjeg književnog konkursa „Atanasije Stojković“ za prvi neobjavljeni roman koji raspisuje Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ Ruma je sveštenik iz Smedereva Saša Gavrilović sa romanom „Ljudski dodir“. Po tradiciji biblioteka je izdavač romana pobednika koji je predstavljen publici u Rumi. „Ljudski dodir“ je futuristički roman koji ukazuje na to kojom stranputicom bi čovečanstvo moglo da krene ako se nastavi dehumanizacija vidljiva na svakom koraku, smatra autor nagrađene knjige.

-Ovo je moj prvi roman, jer ja sam mlad autor, imam samo pola veka, ne više. Drago mi je što se roman dopao ljudima i verujem da će u nekom narednom periodu to biti zanimljivo štivo za ljude, pre svega zbog aktuelnostii teme, videćete kad  budete čitali. Ukazuje na mogući put  kojim možemo, a nadam se nećemo poći. Međutim, zbog svih pokazatelja koji nas okružuju, ovo je jedna vizija budućnosti koja nas možda čeka.  Ne bih puno govorio o romanu, ali smatram da je ličnosni odnos jedino što nas može sačuvati od dehumanizacije koja sa svih strana i iz svih pora društva, kulture, ili nekulture preti da uruši ono najosnovnije, najelementarnije, najljudskije što  smo oduvek imali a to je ljudski dodir, rekao je na promociji knjige protojerej stavrofor Saša Gavrilović, sveštenik iz Smedereva, pobednik prošlogodišnjeg konkursa „Atanasije Stojković“.

Odluku da „Ljudski dodir“ ponese ovu nagradu doneo je tročlani žiri u sastavu prof.dr Slađana Milenković, profesorka književnosti i književnka kritičarka i književnici Todor Bjelkić i Đoka Filipović.

-Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ nastavlja kontinuiran rad  i po pitanju izdavačke delatnosti. Čast nam je i zadovoljstvo da ovom prilikom možemo da ugostimo Sašu Gavrilovića, našeg i prijatelja s obzirom na to da je njegov prvi neobjavljeni roman „Ljudski dodir“ ovekovečen u vidu ovog izdanja  i ovog sjajnog dela, inače  futurističkog romana. Kao rukovodiocu  mi je drago da nastavljamo sa izdavačkom delatnošću i da, pored svih ovih  obaveza koje imamo, a to je selidba, uspevamo da promovišemo ovo delo, rekao je Damir Vasiljević Toskić, direktor Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“.

Novi konkurs je u toku na koji su već počeli da pristižu rukopisi prvih neobjavljenih romana na srpskom jeziku.

 Nagrada Atanasije Stojković je ustanovljena sa ciljem da se afimišu književni stvaraoci kojima Gradska biblioteka štampa i izdaje prvi roman na srpskom jeziku. Ustanovljena je i sa ciljem da se promoviše rad istaknutog rumskog naučnika, Atanasija Stojkovića ( 1773-1832), pisca prve Fizike na srpskom jeziku i pisca prvog romana u modernoj srpskoj književnosti „Aristid i Natalija“, prevodioca Novog Zaveta, profesora i rektora na Harkovskom univerzitetu. Posle školovanja se vratio da bude narodni učitelj u Rumi, a zanimljivo je da je rođen u kući koja se nalazila tačno naspram današnje biblioteke koja po njemu i nosi ime. Ubrzo je krenuo i na više škole, učio je pravo i prirodne nauke. Kao doctor nauka se 1799.vratio u Srem, a posle školovanja na zapadu. Na nagovor Dositeja Obradovića od 1801. do 1803. pisao je knjigu “Fisika, prostim jezikom spisana za rod slaveno-serbskij”, koja je prvo takvo delo na srpskom jeziku, i osim fizike obuhvata više naučnih grana. Tako se  svrstao u red srpskih prosvetitelja, uz Dositeja i Pavla Solarića. Nakon što je tadašnjem ruskom caru poslao svoju Fiziku, bio je pozvan na univerzitet Harkov sa svim počastima onoga doba. Od cara Aleksandra I  dobio je Orden Svetog Vladimira trećeg stepena, materijalne privilegije kao I 25.000 jutara zemlje u Hersonskoj guberniji.

S.B.

Projekat “Ruma u fokusu-unapređenje ustanova kulture” je sufinansiran od strane Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: