• petak, 19. april 2024.
U susret redovnom služenju vojnog roka
Društvo | Vesti | Stara Pazova
0 Komentara

U susret redovnom služenju vojnog roka

13. jul 2022. godine

Već duže vremena se vodi polemika o tome treba li uvesti (vratiti) obavezno služenje vojnog roka ili nastaviti sa dosadašnjom praksom popune ljudstva mirnodopskog i ratnog sastava. Tim povodom Udruženje „Veterani 72. Specijalne“ i „Organizacija rezervnih vojnih starešina Nova Pazova“, a pod pokroviteljstvom Opštine Stara Pazova i njihove Organizacije rezervnih starešina, održali su okrugli sto na temu: „Vizija Vojske Srbije 2025. godine“, koji je otvorio predsednik Opštine Đorđe Radinović. U radnom predsedništvu su uzeli učešće: Milorad Stupar, general, Branko Кrga, general i Zdenko Gašić, predsednik Organizacije rezervnih starešina Nova Pazova.

Nakon izloženih tema po radnim tačkama, opšte mišljenje prisutnih je, da ukoliko želimo mir i bezbednost Republike Srbije, a zbog istorijskog pamćenja i proklamovane vojne neutralnosti, neophodno je što hitnije ući u skupštinsku proceduru, usvajanja novog zakona o obaveznom služenju vojnog roka.

-Živimo u svetu, a posebno u našem okruženju postoje mnoga aktivna i pasivna žarišta, i zbog specifičnog geostrategijskog položaja na Balkanu, Republika Srbija nikada nije bila pošteđena, zaoštravanja međusobnih odnosa velikih sila kao i susednih zemalja zbog njihovih strategijskih, geopolitičkih i vojnih interesa. Pored ekonomskog, političkog i obrazovnog sistema potrebno je usavršiti i odbrambeni. Na osnovu prošlih ratnih dejstava, potrebno je izučiti iskustva, izvući pouke i naći adekvatna rešenja, prilagođena našim potrebama. Teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije nije za igru, jer ta igra može skupo da nas košta, nije tačno, da je prošla opasnost od rata i agresije – istakao je general Milorad Stupar.

Sadašnji koncept popune ljudstvom za odbranu zemlje nije u skladu sa našim potrebama i mogućnostima. U odbrani otadžbine, pored materijalnog, najvažniji je ljudski faktor, bez obučenog i motivisanog čoveka ne može se ništa uraditi. Brojne zemlje u Evropi nisu odustale ili ponovo uvode obavezno služenje vojnog roka radi podizanja sposobnosti u miru i odvraćanja potencijalnog agresora.

-Prednosti redovnog služenja vojnog roka ogledaju se u sledećem: sigurna i efikasna mirnodopska i ratna popuna ljudstvom, obuka ljudstva u miru za najteže situacije u ratu i miru (vanredne situacije), izgradnja patriotizma i morala kao osnovnih etičkih kategorija potrebnih za odbranu zemlje – rekao je pukovnik Željko Obradović, predsednik PO rezervnih vojnih starešina.
Pre usvajanja zakona o odbrani potrebno je sprovesti javnu raspravu, što je u Staroj Pazovi i učinjeno. Tokom rasprave bi precizirali vremenski period služenja vojnog roka – osnovna obuka tri do četiri meseca, specijalistička šest do devet meseci, uporedo bi se školovali i rezervni oficiri kroz specijalističu obuku, sve ovo treba da prati određena stimulacija i motivacija.

Diskusija i materijal sa okruglog stola: „Vizija Vojske Srbije 2025. godine“ biće dostavljen Ministarstvu Odbrane Republike Srbije u oblikovanju predloga za izradu novog strategijskog pogleda odbrane Republike Srbije.

Slika i tekst: S. Grujičić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: