• petak, 19. april 2024.
ODRŽANA 7. КRALJEVAČКA „ŽETVA“: Pšenici u čast
Društvo | Zabava | Ruma
0 Komentara

ODRŽANA 7. КRALJEVAČКA „ŽETVA“: Pšenici u čast

23. jul 2022. godine

Udruženje žena „Кraljevčanke“ iz rumskog sela Кraljevci uz podršku Saveta mesne zajednice, organizovalo je poznatu manifestaciju „Žetva“, u čast hlebnog zrna koje je prethodnih dana skinuto sa sremskih polja. Sedma manifesta po redu okupila je meštane, brojna udruženja žena iz Srema i okoline, ali i žeteoce koji su na starinski način oživeli košenje žita i sve ono što prati najznačajniji posao u polju.

– Ovo je sedma manifestacija koja je okupila 18 aktiva žena koje su se pobrinule da sve što vidite izgleda ovako. Sve radimo kao što se nekad radilo, kosimo žito kosom, žene se takmiče u brojnim starinskim načinima pripreme hrane, mešenja rezanaca ručno. I na njivi pokazujemo kako se nekad kosilo žito i kako se rukovedalo, odnosno kako se vezivalo. Naše žene umeju i da kose, ali i da dobro mese. Na njivu se na žetvu nosi korpa u koju se pakuju rakija, domaća slaninica, krompir, kuvana jaja, kobasica, gibanica i domaći hleb. Svaka domaćica to je nekad pakovala da bi muškarac mogao da radi u polju, kaže Snežana Bogdanović, predsednica Udruženja zena „Кraljevčanke”.

Pre žetve, domaćice su morale da pripreme hranu koju će izneti svojim muževima, sinovima i braći u polje. Žene iz Кraljevaca su pre odlaska na njivu, prikazale svoje domaće specijalitete, po staroj recepturi, štrudle i hleb pečene u furuni. A priključile su im se i prijateljice iz 18 udruženja. Iako i žene umeju da kose žito, taj posao je ipak namenjen muškarcima, bar je tako nekad bilo. Za njima su išle žene koje su žito vezivale u užad, pa u snopove.

– Za razliku od prošle godine kada nas je kiša prekinula, ove godine smo imali lep sunčan dan. Srećni smo što smo zajedno sedmi put i trudimo se da tako bude i narednih godina. Najvažnije je da na ovakav način čuvamo tradiciju i radimo sve kako je nekad bilo, tako da nakon okupljanja u centru sela konjskim zapregama idemo u njivu. Dobro je i to da su nam i mladi ovde sa svojim starijima da bi sačuvali ovaj običaj. Mi se trudimo da sačuvamo taj duh starih vremena, rekao je Nikola Čanadžić, predsednik Saveta Mesne zajednice Кraljevci.

S.B.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: