• sreda, 24. april 2024.
Opština Šid i 18 naseljenih mesta dobilo novu LED rasvetu
Društvo | Vesti | Šid
0 Komentara

Opština Šid i 18 naseljenih mesta dobilo novu LED rasvetu

17. januar 2022. godine

Još jedna opština u Srbiji dobila je novu savremenu uličnu LED rasvetu. U Šidu i 18 naseljenih mesta implementirano je 3.419 svetiljki sa 113 savremenih sistema za uključivanje i isključivanje. Ugovor sa privatnim partnerom potpisan je na 13 godina tokom koga će opština ostvariti direktnu finansijsku uštedu od najmanje 354.121,39 EUR i neće doći do
uvećanja dosadašnjih troškova, a opština nema kreditno zaduženje.

Teritorija opštine Šid prostire se na 687 km2 i da nije potpisala ugovor sa privatnim partnerom o implementaciji svetiljki u periodu od 13 godina izdaci bi joj iznosili 3.221.066,94 EUR + PDV za električnu energiju. Za period potpisanog ugovora privatni partneri Petrol d.o.o. Beograd, Smart Energy Investment Kft ogranak SEI Beograd sa podizvođačem HS Engineering d.o.o. Novi Sad garantuju da će finansijska ušteda opštini iznositi najmanje 354.121,39 EUR + PDV.

Važno je napomenuti da je kvalitetno osvetljenje u skladu sa standardom JUS EN 13210. Kada je reč o uštedi godišnje potrošnje električne energije ona se sa 1.895,868 kWh smanjuje za 71,48% i privatni partner garantuje da neće preći potrošnju od 540.773,77 kWh godišnje, odnosno ostvariće uštedu od 17.616.224,96 kWh tokom 13 godina trajanja ugovora i to mu daje osnov za naplatu naknade.

Ovaj projekat je u skladu sa savremenim politikama zaštite životne sredine i smanjenja karbonskog traga, pa se procenjuje da će redukcija emisije СО2 biti oko 718,20 tona svake godine, odnosno više od 9.300 tona za 13 godina trajanja ugovora.

Postavljene su savremene Schreder LED svetiljke čiji je vek trajanja 25 godina, što je duplo više od ugovora. Opština je
vlasnik kompletno ugrađene opreme i tokom trajanja ugovora nemaju nikakva ulaganja, s napomenom da je najveći deo efekata bio besplatno korišćenje u prvim mesecima dok su trajali radovi kada se ostvarila ušteda u energiji i održavanju.

– Ponosni smo što smo sklopili ugovor kojim mislimo i na nove generacije i čuvamo prirodu kao i finansijska sredstva. Opština za ovaj projekat nije izdvojila nova sredstva, ali smo se odlučili da štednjom koju imamo za javno osvetljenje usmerimo na druge vitalne projekte tokom narednog perioda. Pored centralnog dela Šida i sva naša naseljena mesta sada imaju kvalitetniju rasvetu sa svim benefitima tokom ne samo 13 godina koliko traje ugovor, nego mnogo duže – rekao je Zoran Semenović predsednik opštine Šid.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: