• utorak, 9. avgust 2022.
Veljko Tadić, veteran među muškim frizerima
Projekti | Reportaža
0 Komentara

Veljko Tadić, veteran među muškim frizerima

30. decembar 2021. godine

Svako od nas ima svog berberina-frizera, po mogućnosti blizu kuće, a majstoru Veljku Tadiću u salon dolaze mušterije ne samo iz Laćarka, već i iz Sremske Mitrovice i okolnih sela. To govori o načinu kako ovaj čovek radi već pola veka i koji je nedavno taj jubilej proslavio

Da nije svoj posao voleo, dobro ispekao zanat, predano i kvalitetno radio, da nije cenio mušterije, a njihova mu želja bila prioritet, ne bi izdržao pet decenija u jednom salonu na istom poslu. Ovo je ukratko suština prebogatog iskustvom i rezultatima zanatlijskog rada Veljka Tadića, poznatog laćaračkog muškog frizera. Takav zaključak se nameće pod utiscima stečenim tokom boravka u ovom lokalu, recenzijama koje smo dobili tokom vremena provedenog sa mušterijama, iz razgovora sa Veljkom, a sve povodom njegovog velikog jubileja, 50 godina rada ovog majstora. Za one koji ne znaju, reč je o salonu u blizini centra sela, u Ulici 1. novembra 228.

Značajan radni jubilej ovaj majstor je proslavio kako priliči, svečano i veselo, u društvu najrođenijih i najmilijih, porodice, rodbine, komšija, prijatelja…

Pola veka

O dobroj zabavi i provodu na toj nedavnoj svečanosti ostale su lepe uspomene koje će se dugo pamtiti, ali i mnogobrojne fotografije, jer ne slavi se često ovakva godišnjica.

Za majstora Veljka, kako ime nosi i njegov muški frizerski salon, ako ne svi onda znaju mnogorojni meštani i žitelji okolnih sela. On je veteran među muškim frizerima, iza sebe ima pola veka radnog staža, koji je počeo da teče, tačno se seća, onog dana kada je počeo da radi u novom salonu. Bilo je to 19. maja 1971. godine, tada je otvorio taj svoj kutak u novosagrađenoj kući, a pre toga je neko vreme radio u starom salonu. Sada, posle pola veka rada u u radnji, srećan je što je dočekao da proslavi značajan jubilej.

Prvu mušteriju Veljko je uslužio u starom salonu, seća se i ko je to bio, ali ne vodi podatke koliko je do sada imao posetilaca. Ipak zna da su svi oni, ili velika većina njih, dobili uslugu koju su tražili i zadovoljni izašli iz lokala. Za ovog majstora a i svakog drugog, to je najveća pohvala.

A da je on traženi muški frizer, uverili smo se i sami dolazeći na razgovor. U prostoriji lokala je bilo nekoliko mušterija koji su strljivo čekali da ih Veljko Tadića, kada dođu na red, obrije ili ošiša.

Uz makaze i brijač

No vratimo se temi ovog zapisa, njenom glavnom junaku majstoru Veljku i njegovom nesvakidašnjem radnom stažu. On je, ako ćemo tačno, i duže od pola veka veran makazama i brijaču. Jer i pre zaposlenja u svom lokalu, radio je neko kratko vreme kod drugih majstora. Ako bi se tome dodalo školovanje i praksa koja je u vreme njegovog učenja za muškog frizera imala režim jedan dan škole, jedan dan praktične nastave, makaze i brijač u njegovim rukama stajali su još duže. Tu učeničku praksu Veljko Tadić je obavljao kod nekada poznatih mitrovačkih majstora ovog zanata, što nije bilo nimalo lako.
Ali, bez obzira na tolike godine staža, a one znače i godine života, Veljko vešto radi svojim ustaljenim rekvizitima. Ono što mušterija zahteva on uradi i zato je postao čuven u selu, gradu i okolini.

Daleko je hlad

Majstor je već deceniju u penziji, radnju je preuzela njegova ćerka Snežana Novoselac, koja je učila kod oca i od tada je preduzetnik. Vredno učeći u lokalu stekla je neophodno znanje i sada je ona vrstan majstor svog zanata. Ali, iako u penziji Veljko Tadić ne miruje, ne provodi dane sedeći u hladovini, već stalno dolazi u salon. Ne da kontroliše, već da pomogne, da se nađe tu, a možda i neka od mušterija poželi da ih on obrije ili ošiša.
Voli Veljko Tadić zanat kome je poklonio pola veka života i rada. Кako i ne bi kada ga je odabrao svojom voljom. Priča da je odustao od prvobitno upisane srednje škole i upisao se za berberina. Nikada se nije pokajao zbog svoh izbora. Naprotiv, izabrao bi ga ponovo.

S. Đaković

Tekst objavljen u okviru projekta “Seoski divani” koji je sufinansiran sredstvima budžeta Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: