• Monday, 23. May 2022.
Obrazovanje za 21. vek – Povezivanje znanja iz Srbije i Češke
Projekti | Ruma
0 Komentara

Obrazovanje za 21. vek – Povezivanje znanja iz Srbije i Češke

3. December 2021. godine

Ruma -U Srednjoj stručnoj školi „Stevan Petrović brile“ u Rumi ove jeseni potpisano je pismo o namerama sa češkom Srednjom ribolovačkom i vodoprivrednom školom „Jakuba Krčina Trebonj“. Sporazum o saradnji su potpisali direktori škola Dušan Stojanac i Aleš Vondrka.

Potpisivanjem se otvara nov put saradnje između dve poljoprivredne škole kao i potencijalni projekti koji će moći zajednički da se realizuju, između ostalog i iz evropsih izvora, rečeno je na skupu. Među prvim projektima se razmatra i onaj kojim će rešavati pitanje otpadnih voda koje ostaju iza mesne industrije i u tom pogledu se mogu koristiti iskustva češke škole , specijalizovane za ribarstvo i koja već ima iskustva u tom polju, rekao je direktor SSŠ „Stevan Petrović Brile“ Dušan Stojanac.

-Danas potpisujemo memorandum o saradnji sa češkom školom koja se bavi ribarstvom. Mi smo to osmislili kao dugoročnu saradnju i ovo je samo početak, koji može da preraste u kulturnu, sportsku i svaku drugu saradnju, čak i na nivou opštine i države, što nam je svima u interesu. Nadam se da smo danas napravili taj prvi korak, a zvanice koje su se odazvale su nam na neki način garant da ćemo u tome uspeti. Ulaganje u prosvetu i obrazovanje je dobra investicija i nije trošak i to dokazujemo i ovom saradnjom, rekao je Stojanac.

Prvi sastanak u Rumi je bio prilika za upoznavanje, sagledavanje kapaciteta škole u Rumi. Na početku će se raditi na zajedničkim projektima i uključivanju u Erasmus plus obrazovi program, ali i druge fondove.

-Drago mi je da smo započeli saradnju sa školom u Rumi i radujemo se zajedničkim projektima. Mislim da je to važno i za učenike, jer mogu naučiti mnogo o stranim zemljama, mogu upopoređivati okruženje i različitosti između zemalja. Cenimo da je to veliko unapređenje i u poznavanju stranih jezika, kao i komunikacije na engleskom. Takođe učenici mogu steći i profesinalna znanja kada se radi o stručnim predmetima i posećujući školske partnere prevazilaziće različita ograničenja. Tako će se lakše osmeliti i za apliciranje za posao  u stranim zemljama, podići svoje samopouzdanje i veru u svoje kapacitete i kompetencije, rekao je Aleš Vondrka, direktor srednje ribolovačke i vodoprivredne škole Jakuba Krčina Trebonj.

Potpisivanju su prisustvovali i brojni gosti iz Ministarstva poljoprivrede, vodorpivrede i šumarstva, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad, Privredne komore, Opštine Ruma i češke ambasade. Srbije i Češka imaju izuzetnu bilateralnu saradnju u više oblasti, posebno u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, što dokazuje i ot da je Češka bila zemlja partner na poslednjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, reči su Velimira Stanojevića, državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

-Mi nemamo specijalizovanu  srednju školu kada je ribarstvo u pitanju, a to je sigurno grana poljoprivrede koja nije  adekvatno i u punoj meri kod nas  iskorišćena i treba na tome raditi i koristiti iskustva onih zemalja koje imaju bolje rezultate od nas. U tom smislu,  gde ćete bolju saradnju ostvariti, nego između obrazovnih isntitucija i suguran sam da će doći do transfera znanja i iskustva između ove dve škole i na taj način čitav ovaj sektor omogućiti da se u određenom smislu razvije, rekao je Stanojević.

U tome se složio i ataše za poljoprivredu Ambasade Češke u Beogradu, koji je jedini takav u Evropi i koji iz Beograda isti posao obavlja i za zemlje u okruženju, Vladimir Vanja.

– Ja sam lično prvi put prisutan na ovakvom potpisivanju i svaka komunikacija među ljudima doprinosi razvoju odnosa, razvoju znanja i lično mi je jako drago da su  se ove dve škole dogovorile za saradnju, gde je moguće koristiti evropska  sredstva za podsticaj takve saradnje, jer prenos znanja između jedne i druge sredine je jako bitan za sveukupni razvoj, istakao je Vladimir Vanja.

Nakon inicijalnog sastanka u Rumi, već se krenulo i u prvu uzvratnu posetu, pa su predstavnici Srednje stručne škole “Stevan Petrović Brile” Ruma boravili u Češkoj. Direktor škole, profesorke Jelena Stojanović i Nikolina Jerotić su posetili Srednju ribarsku i vodoprivrednu školu Jakuba Krčina iz Trebonja (Češka). -Pripremali smo okvir projekta i dogovorili sve bitne pojedinosti vezane za projekat koji će biti između naše i njihove škole. Tema projekta- zaštićeni rezevoati prirode i zaštita životne sredine, gde su učesnici  po 15 učenika iz svake škole uz pratnju 3 nastavnika. Reč je o Erazmus + projektu, sada ga pišemo i u pozivnom roku ćemo konkurisati. Lepo su nas dočekali, pokazali njihovu školu, obišli smo ribnjake u Trebonju, posetili Uneverzitet u Češkim Budajovcima, videli RAS sistem i obišli znamenitosti Češkog Krumlova, rekla je profesorka Nikolina Jerotić.

S.B.

Projekat „Obrazovanje u službi privrede-škole za 21 vek“ sufinansira Opština Ruma

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: