• subota, 18. maj 2024.
Manđelos: Razgovor sa povrtarem Miroslavom Pevcom
Projekti | Reportaža
0 Komentara

Manđelos: Razgovor sa povrtarem Miroslavom Pevcom

29. decembar 2021. godine

Na nedavno održanoj Regionalnoj konferenciji za mlade poljoprivrednike, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a na kojoj su prisutnima predstavljeni IPARD fondovi, ekipa Sremskih novina upoznala je Miroslava Pevca, povrtara iz Manđelosa.

Proizvodnjom paradajza, kaže, bavi se na oko dva i po hektara, a predavanja ovog tipa, smatra, mogu samo da doprinesu unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

-Trudim se da posećujem ovakva predavanja, posebno u oblasti ratarske i povrtarske proizvodnje. To nam mnogo znači, jer uvek saznamo nešto novo o poslu koji uvek može da se unapredi na neki način – priča Miroslav.
Ove godine, kaže, prinos paradajza bio je nešto manji u odnosu na raniji period, i to za 30 do 40 odsto, na šta je bez sumnje uticao dug sušni period tokom leta. Međutim, paradajz kvalitetom nije manjkao.

Najviše robe plasira u Beogradu, a, kako ističe, cene se nisu značajno menjale u odnosu na prošlu godinu.

-Ove godine smo držali cenu sličnu prošlogodišnjoj, jer u Manđelosu ima više proizvođača koji su imali dobru količinu, pa nije bilo prilike za dizanje cene na veliko. Na primer, prošle godine gajba je išla po oko 30 dinara za kilogram, a i ove godine je ta cena bila na veliko. Na malo možeš da koriguješ, ali mi tako ne baziramo svoju proizvodnju – priča Miroslav.

Ipak, ova godina je našim poljoprivrednicima donela malo toga dobrog, pre svega zbog stalnih poskupljenja, uzrokovanih aktuelnom pandemijom.

-Poskupljenja su strašna. Na nas mnogo utiče nestašica gasa i njegovo poskupljenje, njegovim uticajem na sve cene repromaterijala. Gorivo nam je takođe strašno poskupelo, đubrivo još više. Poljoprivredna proizvodnja u narednoj godini će biti jako skupa, a kakvi će rezultati biti u jesen, to ćemo da vidimo – kaže naš sagovornik.

Osim poskupljenja, već nekoliko godina, svim proizvođačima paradajza problem predstavlja, doslovno rečeno, i invazija smrdibuba.

-Jako veliki problem nam predstavljaju smrdibube. U zadnje dve do tri godine prave nam ogromnu štetu. Tretiramo ih koliko možemo, ali samo dok ne krene branje. Ima hemije koja utiče na njih. Bio sam ubeđen da, koragen kojim tretiramo pamukovu sovicu, može da se izbori i sa smrdibubama, ali sam pogrešio. Nakon toga, čuli smo da postoje određeni preparati, ali je karenca mnogo duža i branje mora da se odloži. Zato je potrebno pravovremeno reagovati i konsultovati se sa zaštitarima – ističe Miroslav.

Uslovi pandemije, osim poskupljenja, doneli su, kaže, i još neke probleme.

-Pandemija u nekoj meri jeste uticala na naš posao, a pošto se bavimo povrtarskom proizvodnjom, problem nam je manjak radne snage. Radnici koji su inače išli u berbu paradajza, u određenoj meri su u strahu od zaraze izbegavali rad među većim brojem ljudi. Nadamo se da će se širenje virusa uskoro zaustaviti i da ćemo napokon moći da poslujemo u normalnim uslovima – zaključuje za kraj.

N. Milošević

Tekst objavljen u okviru projekta “Seoski divani” koji je sufinansiran sredstvima budžeta Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: