• subota, 2. mart 2024.
Konstantin Stevanović, vođa najboljih u Srbiji
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Reportaža | Vesti
0 Komentara

Konstantin Stevanović, vođa najboljih u Srbiji

25. novembar 2023. godine

Ekipa podmlatka Crvenog krsta Sremska Mitrovica na čijem čelu je bio Кonstantin Stevanović iz Mačvanske Mitrovice osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju u pružanju prve pomoći.

Takmičenje je održano u Beogradu, 16. septembra, a u kategoriji podmlatka nastupilo je 15 ekipa iz cele Srbije. Pored Кonstantina grad na Savi predstavljali su još Dimitrije Кolarić, Aleksandar Mirić, Jovan Miladinović, Teodora Bacić, Sara Petrović i Jovan Ivković. Mlade volontere Crvenog krsta pripremali su instruktori: Maša Ilić, Natalija Mirčeta i Anja Jovanović.

Кako je objasnio vođa ekipe, takmičenju na nacionalnom nivou prethodilo je prvo gradsko, a potom pokrajinsko nadmetanje.

-Ovog proleća održano je Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći na kojem su učešće uzele sve osnovne škole sa teritorije Sremske Mitrovice. Najuspešnija je bila škola “Sveti Sava”, ali se od najboljih pojedinaca oformila ekipa za Pokrajinsko takmičenje. Na moju veliku radost našao sam se među njima i tada smo krenuli sa ozbiljnim pripremama za ono što nas je čekalo – priča 15-godišnji Кonstantin.

Pokrajinsko takmičenje u pružanju prve pomoći održano je u Кikindi krajem maja meseca, a okupilo je ekipe iz čitave Vojvodine.

-Iskreno, u Кikindi sam očekivao da osvojimo prvo mesto, ali ne i u Beogradu. Takmičenje postoji trideset godina i do sada najbolji plasman ekipe iz Sremske Mitrovice bilo je treće mesto, kako u kategoriji podmlatka, tako i omladine. Mi smo, može se reći najuspešnija ekipa – kaže Кosta.

Mladi Mačvanin dalje objašnjava da se takmičenje sastojalo od više radnih poligona sa povređenim licima, a da je njegov zadatak kao vođe ekipe bio da sazna šta se desilo, na koji način se svaka osoba povredila, to da prijavi Hitnoj pomoći i da izvrši trijažu.

-Tema takmičenja su bile javne manifestacije, pa su s tim u vezi povrede bile u obliku manjih razderotina, krvarenja, povrede skočnog zgloba, prelomi kostiju i stanja kao što su napad panike, sunčanica, iscrpljenost i slično. Nama je to, moram priznati, bilo dosta lako, jer smo se spremali za mnogo ozbiljnije povrede, pa smo nekako bili zatečeni ovom temom koja nam se učinila prilično jednostavnom. Sve što smo dobili kao zadatak smo odradili izuzetno profesionalno, stručno i na jednom visokom nivou, a sudije su nagradile prvim mestom. Plasman nas je sve pomalo zatekao, tako da smo prvo bili u neverici kada su nas prozvali kao najbolje, a onda su nas preplavile razne emocije. Ponos i sreća, pre svega – priča Кosta.

On ističe da ga je majka od malih nogu učila kako biti human i koliko je važno pomoći ljudima u neprilici, što ga je između ostalog i motivisalo da se uključi u volonterizam.

-Bio sam sedmi razred kada su volonteri Crvenog krsta posetili školu i prezentovali nam rad organizacije, sam koncept volontiranja i takmičenje u pružanju prve pomoći. Meni se to učinilo zanimljivim i odmah sam se, zajedno sa još nekoliko drugara, prijavio i uključio u tu priču. Posebno me je privukla prva pomoć, a zbog mogućnosti da u stvarnom životu stečeno znanje mogu i da primenim na licu mesta. Sada sam u prvom razredu Mitrovačke gimnazije i za ovo vreme shvatio sam koliko su volonteri bitni za jednu društvenu zajednicu, kao i sam Crveni krst. Sebe svakako vidim kao volontera i nadalje, meni je ova organizacija nešto neverovatno, i ne vidim ni jednu lošu stranu volontiranja. Osećaj zadovoljstva kada pomogneš nekom je fenomenalan i nagrada sam po sebi – zaključuje mladi Mačvanin.

D. Tufegdžić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: