• sreda, 29. novembar 2023.
Manje hospitalizovanih – efekat vakcine
Vesti
0 Komentara

Manje hospitalizovanih – efekat vakcine

16. septembar 2021. godine

Imunolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 Srđa Janković izjavio je danas da je to što ima manje hospitalizovanih nego ranije, iako je mnogo novozaraženih, efekat vakcine, ali da to nije dovoljno i da ne možemo da se opustimo.

“Mnogo je hospitalizovanih i životno ugroženih, a zahvaljujući tome što je malo više od polovine vakcinisanih građana imamo drugačiji odnos broja zaraženih i tešku sliku. Vakcina i kad ne zaštiti potpuno od simptoma, štiti od težih posledica bolesti, manje su šanse da vakcinisani premine”, rekao je Janković za RTS.

Smatra i da se problemi sa sprovođenjem mera najviše vide u gradskom prevozu, gde postoji rizik od prenošenja zaraze.

“Nismo u mogućnosti da se autobusi pune do trećine i polovine kapaciteta. Tako da je maska uz vakcinu ostala glavno sredstvo zaštite i zato ne bi trebalo da bude razumnog razloga da neko ne nosi masku, najavljene su strože inspekcije, ali sa kontrolom treba apelovati i na svest”, poručio je Janković.

Kada je reč o kovid propusnicama, Janković je kazao da odluka još nije doneta, ali smatra da bi to bilo najpravičnije i najefikasnije rešenje.

“Neki smatraju da to krši ljudska prava, ali zavisi o čemu tačno govorimo. Mislimo na to da za neko okupljanje, gde je zabava, što nije nasušna potrebna, da je potrebno da bi se obezbedila sigurnost onih koji su tu, da se tom mestu pristupa ili sa dokazom o vakcini, negativnim testom na kovid, ili da je preležao bolest”, istakao je Janković i dodao da su tako ljudska prava ispoštovana.

“Ako je neko odbio vakcinu, što je legitimno, smatram da je pravičan balans za zaštitu ostatka zajednice, da na drugi način zaštiti tu istu zajednicu”, rekao je Janković dodajući da bi se to odnosilo na restorane, kafiće, noćne klubove.

FoNet

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: