• nedelja, 14. april 2024.
Uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine uklanjaju se dve deponije u Sremu
Vesti
0 Komentara

Uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine uklanjaju se dve deponije u Sremu

30. avgust 2021. godine

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović potpisala je 27. avgusta ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava o sufinansiranju projekata uklanjanja divlјih deponija, a među 43 lokalne samouprave iz cele Srbije bila je i opština Pećinci.

Opštini Pećinci ministarstvo je dodelilo sredstva u iznosu od 897.000 dinara, a u ime pećinačke lokalne samouprave ugovor je potpisala pomoćnica predsednika opštine Verica Sever, koja je tom prilikom izjavila da će Opština Pećinci za ovu namenu izdvojiti dodatnih 549.000 dinara iz budžeta. Sredstva su namenjena čišćenju velike divlјe deponije u Obrežu.

Po istom konkursu Opštini irig su opredeljena sredstva u iznosu od 625.000 dinara, a namenjena su sanaciji i uklanjanju otpada sa divlje deponije u naselju Jazak.

Ministarka Vujović je nakon potpisivanja ugovora izjavila da će tokom septembra biti očišćeno oko 500 divlјih deponija.

„Ovo je jedna od najvećih akcija čišćenja koju ćemo sprovesti u narednom periodu. Prema procenama, u Srbiji ima oko 3.500 smetlišta i divlјih deponija, a mi ćemo u septembru očistiti 500, što je dobar početak. Važno je da podižemo svest građana i da zajedno čuvamo očišćene lokacije kako se ne bi dešavalo da ih iznova čistimo. Zamolila sam jedinice lokalne samouprave da pojačaju kontrolu, a ministarstvo će, gde je potrebno, obezbediti video nadzor na očišćenim lokacijama. Kontrola će biti mnogo rigoroznija, jer započinjemo veliki posao za čistiju budućnost“ – poručila je ministarka Vujović.

Prema njenim rečima, ovo je samo jedan segment, ali izuzetno važan, budući da neodgovorno i neadekvatno odlaganje otpada utiče na zagađenje vazduha, vode, zemlјišta.

„Jedinice lokalne samouprave su na našem javnom konkursu kandidovale smetlišta i divlјe deponije koje najviše smetaju građanima, i njih ćemo prvo da očistimo. Ministarstvo koje vodim je za ovaj posao obezbedilo 75 miliona dinara. I to je tek početak, jer ćemo se truditi da i naredne godine odvojimo sredstva za ovu svrhu. Želim da pohvalim gradove i opštine koji odvajaju sredstva iz sopstvenog budžeta kako bi na svojoj teritoriji uklonili smetlišta. Izuzetno je važno da inspekcija na terenu radi svoj posao, jer samo tako možemo da ostvarimo strateški cilј“ – rekla je Vujović.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine/pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: