• petak, 24. septembar 2021.
Održana manifestacija “Sremu da se raduješ, prste da poližeš” u Rumi
Hronika | Ruma
0 Komentara

Održana manifestacija “Sremu da se raduješ, prste da poližeš” u Rumi

23. avgust 2021. godine

U okviru Rumskog kulturnog leta, u subotu, 21. avgusta, na platou ispred Kulturnog centra „Brana Crnčević” održana je manifestacija “Sremu da se raduješ, prste da poližeš”.

U programu su učestvovali KUD „Desanka Maksimović“ iz Hrtkovaca i tamburaški orkestar „Tajna“. Dok su posetioci uživali u nastupu folklornog ansambla i zvucima tambure imali su priliku da svoj užitak upotpune ukusima slatkih i slanih kolača i peciva spremljenih prema tradiconalnim sremskim receptima koje vredno pripremaju žene iz seoskih udruženja iz Kraljevaca i Stejanovaca.

Organizatori programa su Kulturni centar „Brana Crnčević“ Ruma i Turistička organizacija Opštine Ruma, a pod pokroviteljstvom Opštine Ruma.

Manifestacija je izložbenog i prodajnog karaktera i vezana je za negovanje kulture i bogate tradicije Srema i Rume, kroz igru, pesmu i hranu, rekla je Tanja Došen, direktorica Turistička organizacija Opštine Ruma.

“Ideja manifestacije je osnaživanje žena sa sela, kroz podršku prodajnih aktivnosti, kao i promocija starih sremskih specijaliteta kako tradicija ne bi bila zaboravljena”, izjavila je Tanja.

Manifestacija se prvi put održala u junu ove godine u dvorištu Turističke organizacije Opštine Ruma. Katarina Filipović, direktorica Kulturnog centra, kaže da je ova manifestacija u svom začetku.

“Ono što se nadamo da će se ustaliti i da ćemo znati njenu dinamiku i da će postati tradicija. Žene su dobro prošle na ovim prodajnim izložbama. Stejanovčanke nisu bile registrovane u APR-u, sada se ide ka tome, čekamo rešenje o registraciji i to je za njih krupan korak jer sada mogu i da konkurišu za sredstva u Opštini. I folklor je odličan, puno mi je srce kada vidim decu i anasmbl “Tajna”, a pogotovo kad vidim ove žene sa specijalitetima jer moramo čuvati ono što je naše i voleti sebe i svoj Srem, jer kako da te voli neko drugi ako ne voliš i ne prezentuješ sebe u najboljem svetlu”, rekla je Katarina.

Predsednica udruženja “Fruškogorke” iz Stejanovaca, Verica Petković, kaže da ovo udruženje postoji tek godinu dana i da se do sada nisu često promovisali zbog korone.

“Idemo sada gde god nas zovu. Ovo je jedno lepo druženje, ali i da ljudi vide šta radimo, a što zaradimo koristićemo za rad udruženja. Pripremili smo kolače na kukuruzovini, taške, rezance sa makom i orasima, domaći hleb od heljde”, rekla je Verica.

www.ruma.rs

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: