• petak, 19. april 2024.
Tovarničani obeležili Petrovdan
Vesti | Pećinci
0 Komentara

Tovarničani obeležili Petrovdan

12. jul 2021. godine

Povodom seoske slave Petrovdana u Donjem Tovarniku su juče položeni venci na dva spomen obeležja – palim borcima i žrtvama fašizma u centru naselja i na mesnom groblju. Palim borcima u centru naselja počast su odali zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, predsednik Saveta mesne zajednice Milan Aleksić, dok je ispred boračkog udruženja bio meštanin Žarko Mitrović.

Prisutnima se tom prilikom u ime predsednika Opštine obratio zamenik Vojkić, koji se zahvalio pre svega meštanima Donjeg Tovarnika na višegodišnjem trudu i posvećenosti obeležavanju ovog datuma značajnog ne samo za svakog meštanina, nego i za sve žrtve Drugog svetskog rata i njihove potomke.

“Prošle godine je izostalo obeležavanje Petrovdana na ovakav način, ali mi je drago da svi vi zajedno, na čelu sa predsednikom Saveta Milanom Aleksićem uz nesebičnu logističku podršku Kulturnog centra Pećinci, nastavljate tradiciju sećanja na žrtve fašističkog terora. Nažalost, danas sa nama nije naš dugogodišnji prijatelj, jedan od učesnika NOB-a Milovan Grujić naš deda Mika, koji je svake godine odavao počast na ovom mestu svojim saborcima, te vas molim da minutom ćutanja mi danas njemu odamo počast” – rekao je Vojkić.

Jučerašnju svečanost u centru Donjeg Tovarnika obeležilo je sećanje svih prisutnih meštana i njihovih gostiju na stradanja predaka i njihove žrtve, a po prvi put za sve stradale pomen su održali jerej Saša Milijašević i jerej Milan Tomašević.

Svečanost je nastavljena koncertom domaćeg Folklornog društva „Izvor Donji Tovarnik“. Prisutna publika nagradila je aplauzima nastup, a najmlađi ansambl i njihove starije kolege su spremno i dostojanstveno odgovorili Igrama iz Leskovca, Šumadijom, Vranjskim poljem, Banatom i drugim koreografijama.

Povodom obeležavanja seoske slave Petrovdana, dan pre, u subotu 10. jula, na igralištu Fudbalskog kluba “Sloboda”, odigrana je memorijalna utakmica između veterana Slobode i ekipe Luki komerca, u čast i sećanje na Predraga Aleksića – Regija, preminulog 2011. godine, svojevremeno igrača Slobode i radnika Luki komerca. Iako je rezultat bio u drugom planu svi učesnici su se svojski potrudili da na terenu prikažu svoje veštine, a pobedili su veterani Slobode rezultatom 4:3.

Nešto kasnije održan je i turnir u malom fudbalu gde je učestvovalo šest ekipa. U finalu su se sastale ekipe iz Donjeg Tovarnika – „Trift trio“ i „Naj Sremci“ koji su odneli pobedu rezultatom 3:2.

Izvor/foto: pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: