• Saturday, 28. May 2022.
Program „Super Čeda“ kreacija Mačvanina
Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Program „Super Čeda“ kreacija Mačvanina

13. July 2021. godine

Dvadesetdvogodišnji Čedomir Nedeljković iz Mačvanske Mitrovice jedan je od volontera sremskomitrovačke Кancelarije za mlade koji se uključio u proces imunizacije građana protiv virusa kovid 19. On je na sebi svojstven način dao poseban doprinos toj borbi tako što je osmislio, a zatim napravio i poklonio gradu program koji u realnom vremenu prati broj vakcinisanih i revakcinisanih sugrađana.

-Prošle godine bio sam angažovan u Кol centru za pomoć osobama starijim od 65 godina, već tu sam osmislio neke tabele koje smo ispunjavali, a kako bi vodili preciznu evidenciju poziva, taj princip sam primenio i na sam proces imunizacije i razvio jedan sličan program koji su moje kolege volonteri po meni azvanili “Super Čeda” i koji u realnom vremenu beleži koliko osoba je primilo prvu, odnosno drugu dozu vakcine – objašnjava Nedejković.

Centralni program se nalazi na punktu za vakcinaciju u Poslovno sportskom centru “Pinki”, gde je postavljen i jedan displej na kome se podaci ažuriraju iz minuta u minut, dok se podaci iz seoskih zdravstvenih ambulanti ažuriraju na svakih sat vremena. Osim displeja na toj lokaciji, jedan je postavljen ispod sata na trgu Ćire Milekića u samom centru Sremske Mitrovice.

Osim podataka u brojkama i procentima koliko je osoba vakcinisano i revakcinisano, program pokazuje koji po redu je dan masovne imunizacije, starosne kategorije vakcinisanih, zatim koliko kojih vrsta vakcine je dato, pa broj vakcinisanih u gradi i selima, a postoji i grafikon vakcinisnih na dnevnom nivou.

-Кreirati ovaj program za mene je bio jedan izazov, nije bilo previše teško, ali je zahtevalo određeno vreme i redovno sam menjao neke opcije, jer kada je pušten u rad onda su se pokazali mali nedostaci koje sam želeo da ispravim, pojedine stvari da poboljšam i slično. Svakako, kao neko ko je na trećoj godini studija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu kroz ovaj program spojio sam stečeno znanje, ali i ličnu znatiželju i volju da učim i da nadograđujemo naučeno na predavanjima – priča mladi Mačvanin.

On napominje da program “Super Čeda” ni na jedan način ne ugrožava privatnost vakcinisanih građana, te da se unose samo podaci o tome kojom vakcinom se osoba vakcinisala i koliko ima godina.

-Meni je zaista zadovoljstvo što su predstavnici grada, pogotovo načelnik Uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslav Jokić moju ideju prepoznali kao dobu i podržali me, pokazali da vrednuju ono što mi mladi volonteri radimo, tako da mogu da kažem da sam ponosan što sam na ovaj način dobio priliku da pružim jedan deo svog rada Sremskoj Mitrovici i svojim sugrađanima – završava Nedeljković.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: