• sreda, 21. februar 2024.
Oliverine ukusne čarolije
Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Oliverine ukusne čarolije

7. jul 2021. godine

Za torte Olivere Andrić ne zna se da li su lepše ili ukusnije. Od fondana pod prstima ove 42-godišnje Noćajke nastaju najrazličitije figure, od brojnih likova iz crtanih i akcionih filmova, preko raznog cveća, do životinja, Olivera će napraviti sve što se da zamisliti.

Po zanimanju profesorica geografije, već godinama unazad ona se iz hobija bavi izradom torti, ali ne običnih torti, nego onih koje oduzimaju dah na prvi pogled ili na prvi zalogaj. Bogate filovima, sočnih kora, a maštovito ukrašene, njene torte već su nadaleko poznate, a čak su je odvele i u jednu tekevizijsku emisiju.

-Prve torte sam napravila za svoju decu, želela sam da ih obradujem, pa da baš lepo ukrasim i nekako je od toga sve krenulo. Torte za njih, pa sam tetka u ujna, te torte za ostalu decu i nekako mi se to svidelo da radim. Inače oduvek sam bila kreativna i kao mlađa sam stalno držala papir i olovku u rukama, stalno nešto crtala, tako da eto, ta kreativnost se sada ispoljava kroz moje torte – počinje Olivera.

Jedna za drugom torta, pa male jednostavnije figurice, te onda nešto veće i sve komplikovanije, a u jednom trenutku i to pre tri godine po prvi put je uzela učešće u takmičenju pod nazivom “Naj torte” održanom u Delta city-ju na Novom Beogradu u organizaciji Fonda humanosti “Večernjih novosti”. Te godine osvojila je 14. mesto, a već naredne visoko šesto, što je sjajan uspeh s obzirom da se nadmetalo oko 200 takmičara.

olivera

“Ni prve, a ni druge godine nisam očekivala tako dobar plasman, ali sam ponosna na sebe i žao mi je što prošle godine zbog korone ovo takmičenje nije održano, međutim već za naredno ću biti spremna i “pucam” na to prvo mesto – kroz osmeh kaže Noćajka.

Nakon ovih takmičenja dva puta je gostovala u emisiji “Praktična žena”, gde je pravila dve torte, prvi put jednostavnu voćnu tortu, a već drugi put tortu u obliku slanine, koja je oduševila publiku.

-Torta mora da bude ukusna i lepa, mora da ima kremaste filove i meke kore, da bude i za oko i za nepce prava poslastica. Ja lično volim slatke torte, tako da su mi i torte baš slatke, uvek gledam da stavim što više čokoade, lešnika, voća, prosto svaka moja torta mora biti bogata raznim ukusima. Inače sam perfekcionista, pa se trudim da mi sve kore budu jednake, pravo poređane, da sve bude, što se kaže pod konac, jer onda i fondan lepo prijanja i lepo izleda. Inače za ukrašavanje najviše koristim fondan, za one koji se nisu sretali sa njim opisala bih ga kao malo tvrđi plastelin, nešto teže ga je oblikovati i potrebno je da se figurice naprave nekoliko dana ranije, a kako bi se lepo stegao fondan. Pored fondana za izradu ružica koristim gum pastu – objašnjava Olivera.

201891480_386807599414153_280001176357146763_n

Nekada joj je za jednu figuricu trebalo i po nekoliko sati, međutim, što je i normalno, vremenom je bivala sve spretnija, tako da joj sada za neku manju figuricu mede ili Mikija Mausa potrebno od pola sata do sat. Inače redovno prati, mahom putem interneta, na koji način drugi koji se bave istim hobijem ili su čak od toga napravili biznis izrađuju figure, a kako bi svoju tehniku poboljšala ili dobila neke nove ideje. Kako kaže, najviše joj se dopada kako to rade Ruskinje.

-Do sada nisam dobila ni jedan negativan komentar na neku moju tortu, ljudima se zaista dopada ono što ja radim, a radim to sa puno ljubavi i strpljenja, trudim se da zaista ispunim sve želje i zamisli, ali volim i kada samo dobijem temu, pa ja sama osmislim sve ostalo. Najvažnije mi je da, na primer, kada pravim rođendanske torte slavljenik ili slavljenica budu zadovoljni i da se moja torta u slasti pojede – nastavlja Noćajka.

Nju, kako ističe, pravljenje torti i samo njihovo ukrašavanje zaista smiruje, u tome uživa.

-Često mi se desi da kada sve završim što sam imala od obaveza, tamo negde oko ponoći odlučim da napravim bar neki cvetić čisto za svoju dušu. Čini mi se da se ni ne okrenem, a već prođe i po dva, tri sata, prosto ni ne shvatam kolikiko mi vreme brzo proleti – dodaje ona.

201899955_940676450100189_8715585812791942427_n

Olivera kaže da su joj torte za sada samo hobi, ali i da razmišlja kako bi u nekoj bliskoj budućnosti taj hobi mogla da pretvori i u posao, te se vidi kao vlasnicu poslastičarnice.

-Volela bih da otvorim neku malu radnjicu koja nije karakteristična za ovaj naš kraj, nešto malo drugačije, da zaposlim dve radnice koje bi pravile poslastice, a ja bih onda mogla da se fokusiram isključvo na dekoraciju. Zaišljam tu malu radnjicu, odnosno poslastičarnicu svu u pastelnim bojama i kako uvek miriše na fine filove. Na žalost korona je sve poremetila, ceo svet je bio na prinudnoj pauzi, tako da moram malo da sačekam da se život vrati u neku normalu, pa da vidim koliko je realno i kada da tu svoju zamisao sprovedem u delo, svakako intenzivno razmišljam o tome. Videćemo šta nosi budućnost – iskrena je Olivera.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: