• sreda, 10. avgust 2022.
Novih 3.204 imena uneto u spisak žrtava u Sremu u II svetskom ratu
Vesti
0 Komentara

Novih 3.204 imena uneto u spisak žrtava u Sremu u II svetskom ratu

6. april 2021. godine

Danas je u Pokrajinskoj vladi održano predstavljanje rezultata rada Komisije za prikupljanje podataka o žrtvama na teritoriji Srema u toku Drugog svetskog rata, koja je formirana odlukom Pokrajinske vlade na inicijativu predsednika Igora Mirovića.

Multimedijalni projekat „Žrtve u Sremu 1941–1945“ pokrenut je krajem 2019. godine s ciljem usaglašavanja i dopune dosadašnjih popisa žrtava, evidentiranja uništene kulturne baštine u Sremu tokom Drugog svetskog rata, kao i potpunije registracije i prezentacije spomen-obeležja posvećenih stradalim stanovnicima Srema.

– Inicirali smo ovaj projekat i formirali Pokrajinsku komisiju sa nacionalnim značajem koja je imala zadatak da dodatno, na osnovu ranijih istraživanja, izvrši identifikaciju i popis svih žrtava. Posle 80 godina od sramnog i bezočnog napada na našu zemlju, prvi put na jednom mestu imamo celokupan spisak onih koji su svoje živote dali za slobodu i nad kojima su izvršeni masovni zločini i deportacije koje dotadašnji svet nikada nije video, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Na osnovu ovog istraživanja, kako je naglasio Mirović, novih 3.204 imena uneto je u spisak koji je od danas dostupan javnosti.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: