• četvrtak, 22. februar 2024.
Vez i zlatna slova pravoslavlja
Projekti | Inđija
0 Komentara

Vez i zlatna slova pravoslavlja

28. decembar 2020. godine

Učenici prvog i drugog razreda smera modni krojač inđijske SŠ „Dr Đorđe Natošević“ jedini su od učesnika Projekata „Očuvajmo stare zanate-vez“ i „Zlatno slovo pravoslavlja“ UG „Etno dom Gorocvet“ Inđija, pod pokroviteljstvom opštine Inđija

Piše: G.Majstorović

U procesu radaProjekat „Zlatna slova pravoslavlja“ posvećn je očuvanju našeg tradicionalnog pisma kao značajnog obeležja nacionalnog identiteta kroz organizovanje radionica izrade ćiriličnih slova i motiva iz starih srpskih rukopisa u tehnici veza i zlatoveza i pokazne radionice u osnovnim i srednjim školama na kojima su sa učenicima razgovarali na projektu i vezli i motive iz starih rukopisa. Nekada su od malih nogu devojčice učile da vezu. Devojke su sate provodile ukrašavajući odeću, vezući goblene i ukrase za domaćinstvo.

– U poslednje dve godine tradicija inđijske SŠ „Dr Đorđe Natošević“ zajedno sa Udruženjem građana „Etno dom Gorocvet“ Inđija, pod pokroviteljstvom opštine Inđija organizuje radionice u okviru projekta  „Očuvajmo stare zanate – radionica veza“. Vez koji nastaje u ovoj umetničkoj radionici, radi se po motivima s različitih odevnih predmeta, stoljnjaka, jastuka… koji su nekada krasili naša domaćinstva. U prvoj godini učenici savladavaju tehniku „vez po pismu – vez u boji, motiv sa prvo precrta na platno, pa tek onda pristupa vezu – objašnjava Branka Savić, profesor praktične nastave u Natošević školi.

Sa radioniceOna podseća da su u prvoj fazi na inicijalnom sastanku, članice pomenutog udruženja predstavile tok i predviđene aktivnosti projekta svim učenicima i napravile detaljan plan rada. One su dostavile i materijal za radionice, platno, konce za zlatovez i vez u boji i sitan pribor, dok su učenici sa predmetnim nastavnicima Olgicom Vujinović  i Brankom Savić i predstavnicima udruženja realizovali radionice u prostorijama SŠ „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji.

U drugoj fazi projekta, članice udruženja su u toku njegovog trajanja više puta tokom meseca sa predmetnim nastavnicima organizovale pokazne radionice u prostorijama škole na kojima su sa učenicima razgovarali o projektu i vezli motive iz starih rukopisa. Radionice su organizovane kao vannastavne aktivnosti po planu i programu rada za prvu godinu za projekat „Zlatno slovo pravoslavlja“ i u sklopu nastavnih aktivnosti i vannastavnih aktivnosti po planu i programu rada za prvu godinu za projekat  „Očuvanje starih zanata – vez“. Odziv učenika bio je fantastičan, naglašava Branka Savić i ističe da su mnogi od njih nastavili s tim aktivnostima i za vreme nastave na daljinu, što je za svaku pohvalu.

izlozeni radoviInače, ceo projekat „Zlatno slovo pravoslavlja“ i „Očuvanje starih zanata – vez“ održan je uz podršku lokalne samouprave opštine Inđija.

Projekat „Obrazovanje u službi privrede-škole za 21. vek“ sufinansiran je sredstvima budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: