• subota, 20. april 2024.
Sutra izložba u Galeriji “Sava Šumanović”
Kultura | Vesti | Šid
0 Komentara

Sutra izložba u Galeriji “Sava Šumanović”

10. decembar 2020. godine

Šid – U Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu u petak 11. decembra u 12 sati, biće predstavljena dva značajna projekta realizovana u 2020. godini. Oba projekta podržana su od Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije.

Izložba slika “Sava Šumanović i Crnke iz Pariza”, predstavlja nastavak rada na prezentaciji bogatog umetničkog fonda Galerije kroz priređivanja tematskih izložbi. Ciklus “Crnke iz Pariza” čini tridesetak slika, koje je u nedostatku modela za akt Šumanović naslikao prema skicama donetim iz Pariza. Koje je mesto ovih dela u opusu umetnika, koje je mesto Save Šumanovića u evropskoj umetnosti toga doba, ko su bile devojke, modeli iz Pariza na ovim slikama …. Pitanja su i odgovori koje postavlja i daje dr Dijana Metlić u publikaciji koja prati izložbu. Ciklus “Crnke iz Pariza” po prvi put je zasebno analiziran i predstavljen na izložbi koju će svečano otvoriti potpredsednica vlade i ministarka za kulturu Republike Srbije Maja Gojković.

Promocija mobilne aplikacije Šidska crkva – priča o slikaru i slici je projekat kojim Galerija slika „Sava Šumanović“ u Šidu prati savremene pristupe prezentacije umetničkog fonda. Realizaciju mobilne aplikacije poverena je kompaniji „Zumoko“ iz Novog Sada, koja je upotrebom tehnologija proširene i virtuelne stvarnosti predstavila život i delo našeg umetnika kroz priču o nastanku slike Šidska crkva, na srpskom i engleskom jeziku. Prezentaciji mobilne aplikacije Šidska crkva – priča o slikaru i slici prisustvovaće potpredsednica vlade i ministar za kulturu Republike Srbije Maja Gojković.

PROGRAM

-Prisutne će pozdraviti direktor Galerije slika „Sava Šumanović“ u Šidu, Vesna Burojević.

-O izložbi će govoriti autorka dr Dijana Metlić.

-Izložbu će otvoriti potpredsednica vlade i ministar za kulturu Republike Srbije Maja Gojković.

-Nakon obilaska izložbe održaće se prezentacija mobilne aplikacije Šidska crkva – priča o slikaru i slici.

Izložba i mobilna aplikacija biće dostupna posetiocima u radno vreme Galerije u skladu sa važećim epidemiološkim propisima.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: