• Wednesday, 25. May 2022.
U sredu u Sremskoj Mitrovici plivanje za Časni krst
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

U sredu u Sremskoj Mitrovici plivanje za Časni krst

15. January 2022. godine

Svebor družina „Sveti Dimitrije“ i Srpska pravoslavna Crkvena opština sremsko-mitrovačka pri hramu Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana, uz blagoslov Njagovog preosveštenstva Vladike Eparhije sremske Gospodina Vasilija, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave Sremske Mitrovice i ove godine organizuje na religiozno-narodni način proslavu Bogojavljenja, jednog od najstarijeg i najvećeg hrišćanskog praznika.

Na obali reke Save, kod Hrama Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana, u sredu, 19. januara 2022. godine,  održaće se po 23. put tradicionalno proslavljanje Bogojavljenja i plivanje u reci Savi za Кrst časni. Godine 2021. učestvovalo je preko sto plivača i sedam plivačica, a svake godine bude i po nekoliko hiljada posmatrača.

Na obali reke Save, u Hramu Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana – Male crkve, biće održana Sveta Liturgija u 9,00 časova, zatim oko 11,00 časova u Hrama osveštenje vode, a ispred hrama prigodni program i nakon toga blagosiljanje plivača koji će kroz špalir školske dece u svečano obučenim stiharima, predstavnika vojske, policije i okupljenog naroda, sa litijama sići do reke i oko 12 časova zaplivati do Кrsta.

​Po završetku plivanja biće proglašen pobednik u plivanju za Časni Кrst i biće  dodeljena priznanja, kao i svim ostalim učesnicima-plivačima i dobrotvorima.

​Prijavljivanje za viteško plivanje za Кrst časni obavljaće se u prostorijama – kancelariji Male crkve svakim danom od 8 – 12 i od 17 do 18 časova, a najkasnije do ponedeljka 17. januara 2022. godine. Nakon toga neće biti više moguće prijavljivati se ni mogućnosti učestvovanja u plivanju, osim za učesnike iz inostranstva ili drugih gradova.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: