• petak, 19. april 2024.
Šidski glumci na Festivalu bajki
Društvo | Kultura | Vesti | Šid
0 Komentara

Šidski glumci na Festivalu bajki

29. oktobar 2020. godine

Novi Sad – U Kulturnoj stanici Rumenka održan je dvodnevni Međunarodni festival “Verujete li u bajke” koji je prikazao potrebu čoveka da, čini se danas više nego ikad, veruje u univerzalne vrednosti koje one čuvaju.

U fokusu su bile bajke interpretirane kroz klasičnu muziku, lutkarski teatar, ples i pokret. Na Festivalu su se predstavila pozorišta iz Mostara, Tuzle, Beograda, a među učesnicima bili su i šidski glumci, članovi Amaterskog pozorišta “Branislav Nušić”. Oni su u saradnji sa lutkarskim pozorištem „Teatrilo“ uradili predstavu za decu „Uspavana lepotica“.

To je bajka koja govori o pravim vrednostima i o odrastanju deteta od očiju javnosti pa sve do njegovog potpunog ostvarenja. U predstavi igraju Ružica Bojović glumica pozorišta “Teatrilo” i glumac Cvetin Aničić iz Šida koji potpisuje i režiju za ovu predstavu.

– Dva dana pred početak Festivala u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu održana je promocija samog Festivala na kojoj su se predstavili naši glumci iz Šida, članovi Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ sa svojim bajkovitim kostimima čiji je autor Ilijana Oreščanin. Malo je reći da su posetioci bili oduševljeni kada su videli svoje junake iz bajki. To je bio pun pogodak za promociju baš tog Festivala koji je u potpunosti opravdao svoj naziv. Tokom Festivala pored pozorišnih predstava održana je i tribina na temu „Značaj bajki“ na kojoj smo se mogli upoznati se sa pravim vrednostima koje bajka u sebi nosi. Festivali su dobri za umrežavanje i širenje ideja o kulturi i umetnosti i pogotovo za razmenu programa, te mi je zbog toga drago što je baš naše Amatersko pozorište odabrano da bude deo tima koji realizuje ovaj Festival. Jer, bajka nas uči da dobro uvek mora da pobedi samo je bitna volja pojedinca i njegova upornost. Zato u bajke ne treba prestati verovati – kaže Cvetin Aničić, reditelj Amaterskog pozorišta “Branislav Nušić” Šid.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: