• Friday, 27. May 2022.
Predstavljena knjiga Mala Remeta
Kultura | Projekti | Irig
0 Komentara

Predstavljena knjiga Mala Remeta

6. October 2020. godine

Mala Remeta- U manastiru Mala Remeta 3. oktobra predstavljena je knjiga “Manastir Mala Remeta” autorke Vesne Petrović iz Sremske Mitrovice. Nastanak ove knjige je deo višegodišnje saradnje autorke, manastira Mala Remeta i Srpske čitaonice u Irigu u okviru projekta “Katalog biblioteka fruškogorskih manastira”. Ovim projektom 2014. godine započeto je formiranje i stručno obrađivanje zatečenih knjiga u manastirskoj biblioteci. Danas ova biblioteka, koja je smeštena u manastirskom salonu, broji 2123 knjige i 21 naslov časopisa. Najstarija knjiga u ovoj biblioteci je Rusko jevanđelje štampano 1636. godine.

knjiga manastir mala remeta

Na  predstavljanju knjige o manastiru Mala Remata govorili su protojerej stavrofor dr Dragomir Sando (recenzent), Vera Novković, direktorica Srpske čitaonice u Irigu i Vesna Petrović, autor ove monografije. Umetnički program upotpunili su članovi etno grupe “Srpski dom” pri sabornom hramu Sv. velikomučenika Dimitrija iz Sremske Mitrovice. Knjiga je predstavljena na ovaj dan u čast pomena na blagopočivšu igumaniju Rafailu.Izdavač knjige je manastir Mala Remeta.

B.Jovičić

Foto: Srpska čitaonica Irig

Projekat „Kultura u službi turizma-Irig prestonica kulture 2021“ sufinansira Opština Irig. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: