• ponedeljak, 15. avgust 2022.
Asfaltiranje ulica i rekonstrukcija bunara
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Asfaltiranje ulica i rekonstrukcija bunara

29. april 2020. godine

Bešenovo – Paralelno tokom borbe protiv virusa kovid 19, Grad Sremska Mitrovica nastavio je sa realizacijom gotovo svih infrastrukturnih projekata na teritoriji opštine. Danas su predstavnici lokalne samouprave obišli radove na rekonstrukciji nekoliko ulica u Bešenovu.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslava Jokića rekonstrukcija ovih saobraćajnica radi se kroz program javno-privatnog partnerstva koji je Grad početkom 2020. godine potpisao sa preduzećem „Sremput“.

-Ovo javno-privatno partnerstvo podrazumeva rekonstrukciju ukupno 56.000 metara kvadratnih saobraćajnica na teritoriji sremskomitrovačke opštine, a vrednost ove investicije je oko 350 miliona dinara. Treba napomenuti da javno-privatno partnerstvo podrazumeva grejs period od godinu dana i Grad Sremska Mitrovica će u narednih pet godina plaćati ovu investiciju. Ono što u ovom trenutku mogu da kažem jeste da smo mi do sada uradili negde oko 50.000 metara kvadratnih saobraćajnica, što znači da je ostalo vrlo malo da završimo pomenuti projekat. Paralelno sa rekonstrukcijom saobraćajnica kroz javno-privatno partnerstvo radiće se i održavanje puteva na teritoriji opštine Sremska Mitrovica, takođe sa pomenutim preduzećem. Javno – privatno partnerstvo je mahom orijentisano ka seoskim sredinama zato što Grad Sremska Mitrovica želi da kvalitet života bude podjednak u svim delovima opštine za koju smo nadležni. U Bešenovu se izvode radovi u tri ulice i takođe se izvode radovi na groblju gde se prave kanali za odvođenje atmosferskih voda s obzirom na konfiguraciju tla i same lokacije gde se nalazi pomenuto groblje. Radovi će se u narednom periodu izvoditi u Grgurevcima, Bosutu i Ležimiru, što je još preostalo da se okonča u ovoj fazi u okviru javno-privatnog partnerstva – rekao je načelnik Miroslav Jokić.

Osim radova u Bešenovu, načelnik Jokić je dodao još i da je Grad Sremska Mitrovica nastavio sa realizacijom svih projekata paralelno sa borbom protiv virusa kovid 19. To znači da je  u potpunosti završena nova ambulanta u naseljenom mestu Šašinci, da se pre roka izvode radovi na izgradnji novog objekta vrtića u Laćarku, a da će sledeće sedmice biti započeta rekonstrukcija postojećeg vrtića u tom selu, te da će u predviđenim rokovima biti završene oba projekta.

-Takođe bez zastoja realizuje se i projekat izgradnje škole „Jovan Popović“. U ovom trenutku postavlja se spoljna fasada i izvode se unutrašnji građevinski radovi po pitanju postavljanja instalacija, vodovodne i kanalizacione mreže mreže, optičkih kablova i drugih instalacija. Sve kapele koje smo počeli da gradimo u selima na teritoriji sremskomitrovačke opštine, a to su Manđelos, Salaš Noćajski i Jarak se izvode predviđenom dinamikom i tu nije bilo nikakvih problema i zastoja – rekao je Jokić.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Bešenovo Dragoljub Laketić istakao je da se na ovaj posao čekao nekoliko godina, te da je ovaj put rađen  šezdesetih godina.

-Ovo je samo još jedan dokaz da lokalna samouprava razmišlja o ljudima na selu i ovo će mnogo značiti za ljude koji baš žive u tim ulicama, kao i za one koji prolaze ovuda. Do sada su u tim ulicama bile rupe i voda, tako da su svi željno iščekivali da se to uradi. Rade se ulice Surduk i Ćukovac, to su krajevi koje preseca ova naša obilaznica, krajevi koji nisu urađeni 2008. godine, a koji se sada završavaju  – rekao je Dragoljub Laketić, predsednik Saveta Mesne zajednice Bešenovo.

Inače, osim radova na asfaltiranju u Bešenovu se radi i prilazni put za kapelu u dužini od 200 metara.

-Prvo se radi zemljani nasip da bi se moglo ući pošto je veliki nagib, smanjuje se nagib, pravi se put i na kraju novog dela kojeg smo uredili prošle godine planira se izgradnja kapele. U skorije vreme treba da počnu radovi na kapeli. Što se tiče bunara, u selu ih imamo dva koji su u lošem stanju, pa smo rešili da ih renoviramo, pošto mnogo znače selu i meštanima i nismo voljni da ih zatrpamo. Vratićemo ih u prvobitno stanje, bunari su aktivni, ima u njima još vode i ostavićemo ih u funkciji pa možda nekada i zatrebaju. Radovi su u toku, danas se betoniraju dve ploče. Sve ove radove finansira Grad Sremska Mitrovica, a i Mesna zajednica se uključila u posao oko rekonstrukcije bunara, meštani su se aktivirali, to je neka naša mala zajednička akcija – rekao je Dragoljub Laketić.

Meštanka Spomenka Ćirić kaže da je dobro da se sačuvaju bunari u selu, ali da oni najpre trebaju  da se očiste i da se zaštite da ne bi neko upao u njih.

-Selo nema nijedan drugi bunar osim ovog i još jednog koji se nalazi gore u polju, prema voćnjacima, na visini od 300 metara. Voda je u njemu lepa,  bunar je dubok devet metara, a stručnjaci su izmerili da ima u njemu metar i po vode. Dobro je da imamo jedan takav bunar, iako je star. Kada je trajao 46 godina koliko sam ja već u selu, pa neka traje i dalje – rekla je meštanka Bešenova Spomenka Ćirić.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: