• petak, 31. mart 2023.
Deca prihvate ono što im ponudimo
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Deca prihvate ono što im ponudimo

28. novembar 2019. godine

Ako se mladima ponudi dobra ideja, nešto što je prava vrednost, naučiće to za sva vremena jer se u mlađem uzrastu takve stvari uče i pamte

Piše: S.Đaković

Zbog sve veće prisutnosti i dostupnosti rijaliti sadržaja, deca i omladina gube interesovanja za unapređivanjem znanja, veština i komunikacije u realnom svetu. Moja deca, odnosno deca ljudi iz moje generacije su u opasnosti da upadnu u ovaj multimedijalni vrtlog, zato moramo da se na razne načine borimo da to sprečimo, komentariše temu mladi i wihovog sistema vrednosti Tamara Milković, majka, stručnjak za ekologiju koja je zaposlena u JKP “Komunalije.”na izložbi

anđela Lukić

upozoravaju crtanjem
– Deca i omladina prihvataju sve što im se nudi. Zato se ja i preduzeće u kome sam zaposlena trudimo da decu animiramo na druge načine a najčešće putem edukacija. Ovo nisu suvoparna podučavanja dece, nego interaktivna saradnja sa decom u cilju ulepšavanja našeg grada i životne sredine. Tako smo nedavno imali zanimljiv konkurs čiji cilj je upravo doprinos razvoju svesti o značaju zbrinjavanja otpada- objasnila je Tamara Milković, po struci diplomirani ekolog za zaštitu životne sredine, deo aktivnosti na kojima radi.
Jedna od takvih aktivnosti završena je pre dan dva. Naime, mitrovačko Javno komunalno preduzeće „Komunalije“ realizovalo je zanimljiv program ekološke tematike, u stvari završen je likovni konkurs koji je rezultirao izložbom radova osnovaca. Pod naslovom „Kroz kreativnost se izrazi, šta je kultura odlaganja otpada ti nam pokaži” konkurs je objedinio sve gradske osnovne škole, jer su deca likovnim izražajima iskazala šta je za njih ekologija, zbrinjavanje otpada i slične teme. Ovaj projekat je u “Komunalijama” i školama realizovan uz podršku Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i omladinu Grada Sremska Mitrovica, sa ciljem da ne samo doprinese razvoju svesti o značaju zbrinjavanja i pravilnog odlaganja otpada, već i da se kroz likovno izražavanje ukaže na pravilnu i kulturnu naviku postupanja sa otpadom.
– Mogu da kažem da smo veoma zadovoljni odzivom, učestvovale su sve škole sa teritorije grada i svi učenici od prvog do osmog razreda. Iz svake škole dostavljen nam je po jedan rad iz svakog razreda, tako da vidite i sami, ovde imamo veliki broj radova. Ono što je zadovoljavajuće, je da su deca shvatila značaj ekologije – primetio je direktor “Komunalija” Radoslav Jevremović, dodajući da će dve najbolje slike sa konkursa krasiti kamion ovog preduzeća.
Učesnica drugog razreda OŠ “Sveti Sava” Anđela Lukić veoma je srećna što je njen crtež odabran da bude oslikan na pomenutom kamionu
– U školi smo učili da ne sme da se baca smeće na pod, da se mora bacati u kantu i da se ne smeš bacati napolje, da bi sačuvali okolinu. Na to sam pokušala da upozorim crtežom – rekla je Anđela.
Time što će najbolje crteže staviti na kamion za smeće sugradjanima će od organizator aovog projekta biti poslata jasna poruka da najmlađi i te kako razmišljaju o životnoj sredini.

(Projekat „Mladi i vrednosti“ sufinanira Gradska uprava za obrazovanje, sport i mlade Sremske Mitrovice.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply