• utorak, 3. oktobar 2023.
Uspešna deca iz seoskih škola – Bojan Radišić iz Martinaca
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Uspešna deca iz seoskih škola – Bojan Radišić iz Martinaca

8. jun 2017. godine

Mladi student iz Martinaca Bojan Radišić rođen je pre 23 godine u Sremskoj Mitrovici. Prve slikarske korake načinio je u u ateljeu mitrovačkog slikara i nastavnika Ivice Kovačića Štifle. Na njegov nagovor posle završene osnovne škole u Martincima, upisao je Školu umetničkih zanata u Šapcu, odsek konzervator kulturnih dobara.

Bojan– Praksa na tom smeru me je dodatno upoznala sa klasičnim slikarstvom, kao i sa samom tehnikom slikanja. U okviru škole sam radio na projektima pozlaćivanja ikonostasa crkve na Donjošorskom groblju, a takođe smo radili i na restauraciji starih slika i ikona. Logičan nastavak školovanja je bila jedna od umetničkih akademija za čiji je prijemni bila neophodna priprema i dodatni sati u ateljeu. U tom periodu sam pohađao časove kod poznatog šabačkog slikara Dragiše Marsenića. Konkurencija na prijemnom je bila izuzetno jaka, svaki kandidat imao je jako želju da se baš njegovo ime nađe na spisku studenata koji su položili prijemni. Posebno je to bilo izraženo na odseku zidnog slikarstva, koji sam i upisao. Mislim da je na mene najviše uticala ta činjenica da sam primljen na Akademiju iz prvog pokušaja, to mi je bila dodatna motivacija i potvrda da ono što radim zaista vredi. Zbog specifičnosti poziva većinu vremena provodim na fakultetu, danas sam student četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti u klasi profesora Nikole Božovića. Mislim da je studiranje sjajan način da upoznaš nove ljude i da stekneš novo iskustvo što je važno pogotovo za moj poziv. Izlagao sam u okviru više grupnih izložbi koje je organizovao fakultet, kao i na izložbi NAF-a (Niš Art Fondacije)  na koju sam posebno ponosan – ovako kaže o sebi Bojan Radišić, student iz Martinaca, dobitnik stipendije Fonda za mlade talente.

S. Mihajlović

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta “Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: