• subota, 20. april 2024.
Negovanje  viteških tradicija
Reportaža
0 Komentara

Negovanje viteških tradicija

18. septembar 2019. godine

Dragorad Mašić ponovo nosi titulu vojvode mačvanskog, a drugo i treće mesto u  viteškim igrama pripalo Marku Petroviću i Vukašinu Vukoviću, mladićima iz Salaša Noćajskog

Tekst: S.Đaković

Foto:  M.Mileusnić 

награђени са Драгорадом Чупићем- војвода мачвански Драгорад Машић први с деснаStudent iz sela Dublje Dragorad Mašić, pobednik je  ovogodišnjih viteških igara u Salašu Noćajskom. Njemu je uz titulu vojvode mačvanskog dodeljena novčana nagrada i plaketa.  Drugoplasirani je Marko Petrović iz Salaša Noćajskog, a treće mesto zauzeo je Vukašin Vuković iz istog sela, koji su nagrađeni novčanim nagradama i  plaketama .

negovanje tradicija foto m mileusnic sremske novineViteške igre su tradicionalni i neizostavni deo programa obeležavanja Sabora u slavu i čast Stojanu Čupiću – Zmaju od Noćaja koji je 27. put održan u Salašu Noćajskom 15. septembra. Pokrovitelj sabora je i ovog puta bio Grad Sremska Mitrovica,  organizatori su Mesna zajednica Salaš Noćajski i istoimena crkvena opština, dok je organizator „Mačvanskog prela” – prigodnog kulturno-umetničkog programa mitrovački Centar za kulturu „Sirmijumart”.

GRADONACLENIKPrisutne je na saboru pod lipom u dvorištu seoskog hrama, u ime grada pozdravio gradonačelnik Vladimir Sanader i istakao da je negovanje tradicije, sećanja na ličnost kakva je bio Stojan Čupić, naša zajednička obaveza.

– Vojvodina Stojan Čupić je bio simbol otpora protiv Turaka i  poruka svim generacijama koje ovde žive da pamte i sećaju se.  U vreme savremenih tehnologija ovakve stvari se brzo zaboravljaju kao što se zaborave zločini na primer, na Spomen groblju u Mitrovici za vreme Drugog svetskog rata. Negovanje ovakvih sabora je dobar podsetnik za sve one koji žive na teritoriji Mačve i šireg područja i on doprinosi boljoj slici našeg područja  – istakao gradonačelnik Sanader.

Upravo takve poruče šalju ovogodišnji pobednici višeboja. Dvadesetgodišnji Dragorad Mašić  želi da učestvovanjem u saboru i sličnim manifestacijama oživi tradiciju svog kraja koja je zapostavljena.

витешке игре– Veliki motiv su mi bili organizatori, nije mi sve bilo lako kod izvođenja zadataka za bodovanje, ali treninzima pokušavam da to što mi nije lako ispravim – kaže Mašić i dodaje da  mladi slabo danas poštuju staru tradiciju i da ona gubi svoj značaj.

Trećeplasirani Vukašin Vuković iz Salaša Noćajskog ima samo 15 godina, učestvuje u takmičenju prvi put a učestvuje zato jer je to tradicija njegovog sela. Jeste bio treći ali smatra da je važno  učestvovati.

Za predsednika Saveta MZ Salaš Noćajski Dragorada Čupića čast je i zadovoljstvo što se ovakva manifestacija događaju.

– Savet mesne zajednice, crkveni odbor u saradnji sa gradom  održavamo manifestaciju. Starji se prisećaju dela vojvode Čupića, a mlađi tek uče. Nadmetanje je u diciplinama bacanje kamena s ramena, nadvlačenja na brvnu, skok u vis skok u dalj i nadvlačenje klipa a ove godine smo imali šest takmičara – veli Čupić.

DSC_9158Svetkovina u čast Zmaju od Noćaja počela je litrugijom i parastosom Stojanu Čupuću održanom u seoskoj crkvi,  program je nastavljen već pomenutim viteškim nadmetanjem, a nakon intoniranja himne Bože pravde” sledio je kulturno-umetnički program u kome su učestvovali  besednik Aleksandar Krstajić, recitatori i dečiji hor Sirmijumarta”, Folklornog ansambla „Branko Radičević”, folklor i recitatori Osnovne škole  „Dobrosav Radosavljević Narod”.  Program je vodila Gordana Lukić.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: