• nedelja, 19. maj 2024.
Nikinci na putu svile-o staroj dudari
Reportaža | Ruma
0 Komentara

Nikinci na putu svile-o staroj dudari

14. april 2024. godine

Nikinci-Nikinačka dudara sa više stotina stabala belog i crnog duda verovatno je najveća u Sremu, a prema rečima meštana možda i najstarija. Uglavnom se ni ne pamti kada i ko ju je zasadio, ali kako kažu, to su bili neki prilično pametni ljudi koji su znali da budućim generacijama ostavljaju pravo blago. Sredinom prošlog veka bila je mesto za sastajanje, druženje, očijukanje, ali i za dodatnu zaradu meštanima sela koji su organizovano gajili svilene bube.

-Put svile ipak prolazi i kroz Nikince, jednim delom. Nekada je ova dudara celom selu značila mnogo. Bila je i dodatni izvor prihoda, a danas je sve drugačije. Zato je treba očuvati i negovati blago koje nam je Bog ili neko mnogo stariji od nas dao. Mnogi su ovde proveli detinjstvo, mladost, lepe trenutke. Ovde su bili izleti, priredbe i razna dešavanja i ovde su se stvarale uspomene, kaže Mile Bunčić, meštanin Nikinaca i predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nikinci.

Nekada se daleko više brige vodilo o njoj, ali i danas mesna zajednica i meštani kose travu i čiste drvored. Preko leta se organizuju i javni radovi, a Opština Ruma je postavila i osvetljenje duž pešačke staze. Niko ni ne pamti ko i kada je formirao dudaru sa više od 500 stabala.

-Ja imam skoro 90 godina i niko ni od nas ne pamti koliko je dudara stara. Čak se ni moji stariji nisu sećali, a često sa čula i da je stara 200 godina. Ja se sećam da smo svi gajili svilene bube, držali smo ih u kući u tepsijama, hranili lišćem duda i vodili računa da se ne razviju iz larvi, dodaje Julijana Peteji iz Nikinaca. Danas su dudove zamenila neka druga stabla, a nekad se podrazumevalo da svaka kuća u selu ima svoj dud, crni ili beli, za jelo, za rakiju dudinjaru, za svilene bube, hlad i izvlačenje vlage iz starih kuća.

-Pa ovde je dud bio divan, kad su nas kao decu dovodili ovde da se igramo u slast smo ga jeli. Nekad je bilo obavezno da svaka kuća ima dud, ja se ne sećam kuće u mom komšiluku da nije imala makar jedno stablo. Nas decu je deda terao da ga skupljamo da bi imao da peče rakiju, kaže Nada Konkol iz Nikinaca.

A u neka srećna vremena, kada se nije grabilo kao danas, iz nikinačke dudare bilo je dovoljno ploda da svako skupi koliko mu treba za dobru rakiju. Danas se čuvaju uspomene, a zahvaljujući njima, Nikinčani o značaju ovog zasada uče i mlađe generacije. Kako kažu u selu, pored seoskih vatrogasaca, u planu je i osnivanje ekološkog pokreta koji će između ostalog zajedno sa mesnom zajednicom da vodi brigu i o ovom simbolu sela.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: