• petak, 31. mart 2023.
Živorad Jovanović, kvizoman iz Mačvanske Mitrovice: Znanje na proveri
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Reportaža | Vesti
0 Komentara

Živorad Jovanović, kvizoman iz Mačvanske Mitrovice: Znanje na proveri

15. mart 2023. godine

Živorad Jovanović Žika iz Mačvanske Mitrovice nedavno je, a potpuno nenadano “stekao popularnost” učešćem u kvizu “Štoperica” i osvajanjem maksimalne nagrade. Na sva postavljena pitanja Žika je znao odgovor, a da pri tome nije iskoristio ni jednu od tri moguće pomoći. Ovo je za njega bilo prvo pojavljivanje u televizijskom kvizu, ali ne i prva provera znanja na ovaj način, jer sebe između ostalog opisuje kao velikog ljubitelja kvizova različitih formata.

Oblasti u kojima se oseća najlagodnije svakako jesu istorija koju je Žika i studirao nakon završene srednje ekonomske škole, zatim geografija i sport.

-Кvizove i razna takmičenja u znanju pratim, ali i praktikujem još od osnovne škole, a sve je nekako krenulo od prvog atlasa koji sam u trećem razredu dobio od jednog rođaka. Tada me je zainteresovala prvo geografija, jer sam prateći fudbal želeo da vidim gde je ta na primer Barselona, gde je Madrid i slično. Iz geografije sam čak došao i do Republičkog školskog takmičenja i dobitnik sam Svetosavske povelje zahvaljujući tom mom uspehu – priča Žika i nastavlja- u jednom trenutku počela je sve više da me zanima istorija, želeo sam da znam kako su ljudi nekada živeli, ko je živeo, zašto smo ovakvi, a ne drugačiji i vremenom shvatio da je istorija stvarno učiteljica života i da daje odgovor na sva ta pitanja.

Vrlo rado je učestvovao u svim školskim kvizovima i to sa izuzetnim uspehom, a kao jedno od lepših iskustava u tom periodu ističe učešće na kvizu Radio televizije Vojvodine pod nazivom “Кoliko se poznajemo” gde je sa svojom ekipom stigao do polufinala. Redovan je učesnik i kviza “Кo, gde, kad” u jednom mitrovačkom kafiću, kao i sličnim nadmetanjima.

-Prvi veliki kviz u kojem sam učestvovao, a koji je emitovan na televiziji i zbog kojeg sam postao “popularan”, kako se sa mnom šale moji prijatelji, je “Štoperica”. Кo nije gledao, u pitanju je kviz koji se snima na ulici, gde voditelj učesniku postavlja više pitanja, a od broja tačnih odgovora zavisi visina nagrade. Svaki takmičar na raspolaganju ima tri vrste pomoći, međutim ja nisam iskoristio ni jednu, a odgovorio sam na sva predviđena pitanja i osvojio 30.000 dinara, što je da kažem svojevrstan rekord ovog kviza – priča dalje Žika.

Кroz osmeh kaže da prosto voli da barata informacijama i da proverava svoje znanje.

-Nekada kada nisam znao na neke od odgovora obično sam se latio knjiga i tražio ih na taj način, međutim sada uz internet i gugl je sve puno lakše. U suštini uvek sam željan novih saznanja i smatram da mi je to jedna od najboljih osobina, učim iz dana u dan – objašnjava on.

U bližoj budućnosti planira da se prijavi za učešće u još nekim kvizovima, jer kako kaže, ukoliko on to ne učini, prijaviće ga ukućani. Najzanimljivi koncept kviza mu je “Želite li da postanete milioner”, a ni nagrada, ističe on, nije loša.

Inače, 34-godišnji Živorad je oženjen, otac dečaka Nikole, zaposlen, a od pre šest meseci na čelu je romskog udruženja “Čerga”. Udruženje je osnovano sa ciljen unapređenja standarda života Roma na teritoriji Sremske Mitrovice, sa akcentom na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. Bavi se humanitarnim radom, a ponosan je na svoje angažovanje tokom prvog velikog talasa izbeglica sa Bliskog Istoka.

D.Tufegdžić

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: