• četvrtak, 18. jul 2024.
Kasina u starom sjaju
Kultura | Projekti | Vrdnik
0 Komentara

Kasina u starom sjaju

24. septembar 2019. godine

Vrdnik-Danas, kao i nekad, kulturni i društveni život u Vrdniku ne bi bio zamisliv bez zgrade Kasine. Njoj je nakon rekonstrukcije koja je obavljena u prethodnim godinama vraćen stari sjaj, a danas iz nedelje u nedelju to je mesto na kom se održavaju različiti kulturni programi. Protekolg vikenda je priređen program „Muzička utakmica u Kasini“, odnosno koncert Muzičkog kampa „Muzički atelje“ iz Novog Sada.

-Program je održan u okviru projekta Srpske čitaonice pod nazivom Fan klub Navijači kulture, tako da smo u Svečanoj sali Kasine imali pravu muzičku utakmicu. Talentovani mladi muzičari za koje će se u budućnosti tek čuti svirali su dela Baha, Smetane, Vivaldija, Hendla i drugih.Koncert su pripremili profesori Slavica Ranković, Milan Čizmić, Sara Ćačić i Boris Jekić. Muzički kamp se već pet godina organizuje u Vrdniku, a ovo je njihov drugi nastup pred vrdničkom publikom, navde u Srpskoj čitaonici Irig, koji su organizovali događaj.

70638463_1281185725384571_1527094584373411840_n

U istim prostorijama i u istoj irganizaciji je u proteklom periodu predstavljena je knjiga „Pozdrav Milici Stojadinović Srpkinji” autorke Svetlane Matić u izdanju Prometeja. U programu su učestvovali direktorka Čitaonice Vera Novković, urednik izdanja gđa Ljiljana Simić i autorka gđa Svetlana Matić. Program su ulepšali učenici OŠ iz Vrdnika koja nosi Miličino ime. Aleksandra Birinji i Aleksandra Đilas recitovale su pesme o Milici Srpkinji, a Milan Dimković je izveo dve kompozicije na okarini.

68926231_1260698174099993_6549338970461831168_n

Jedna od najlepših zgrada građenih u stilu secesije u Sremu godinama je čekala da vrati stari staro ruho, kada je bila reprezentativan objekat, u kom se više decenija odvijao društveni život Vrdničana. Građena je najverovatnije u periodu od 1907. do 1912.godine. Tada je prvenstvena zamisao bila da objekat bude Dom rudara, sa hotelskim uslugama za poslovne partnere „Kraljevskog ugljenika Vrdnik“. U periodu između dva svetska rata funkcionisala je kao Gradska kuća, što se navodi u knjizi Željka Markovića „Vrdnik – međunarodna priča“. Danas su tu smeštene prostorije Mesne zajednice Vrdnik, Mesne kancelarije, ogranak Srpske čitaonice u Irigu, prostorije KUD „Stevan Šalajić“, kao i sedišta udruženja građana. I meštani Vrdnika je pamte kao mesto bogato razvijenog društvenog života sredinom prošlog veka. To je mesto gde su se održavale svirke i igranke, nastupi tada popularnih pevača i bioskopske projekcije.  Zgrada Kasine je kulturno dobro koje uživa prethodnu zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica. Poznata je po svečanoj  Kristalnoj sali, Parketnama, sa diskretnom, ali vrlo interesantnom zidnom plastikom. Prvi put je pominjana u Mađarskom rudarskom vodiču za 1910.godinu, navodi se u knjizi „Vrdnik- međunarodna priča“ . Bila je matica radničkog Vrdnika i zaštitni znak svakoga kome Vrdnik nešto znači. U knjizi se navodi i da su stari fotografi  dovodili mušterije da ih fotografišu ispred Kasine. U Kasini je već od prvih dana bilo veoma živo, mesto je gde rudnik organizuje proslave, pa i proslavu Dana rudara, prijeme, koktele, ali i balove i igranke, i gde rudnički orkestar, koji u Vrdniku postoji od 1891.godine, svira klasičnu muziku na koncertima i balovima za „odabrane“.

kasina

-Palata Kasina, ili vrdnička Gradska kuća je reprezentativno zdanje koje pleni svojim izgledom. Naša želja je da Kasini vratimo stari sjaj i da nakon kompletne rekonstrukcije bude u potpunosti u funkciji kulture i sporta. U njoj se nalaze prostorije Mesne kancelarije i Mesne zajednice Vrdnik, biblioteke, KUD „Stevan Šalajić“, a u planu nam je da popunimo i ostale kancelarije gde će svoje mesto naći udruženja žena, šahisti, slikari i slično. Nedavno smo od Fondacije Novi Sad-prestonica kulture 2021 dobili na poklon izuzetno vrednu opremu, hologramski projektor koji ćemo takođe koristiti u edukativne i svrhe promocije turizma na teritoriji naše opštine. Kasina sama po sebi ima  veliki kulturno istorijski značaj u životima mnogih Vrdničana i nama je zajednički zadatak da joj vratimo stari sjaj i da omogućimo da u njenoj lepoti svi uživaju, zaključio je Miodrag Bebić, zamenik predsedika Opštine Irig.

S.Belotić

(Foto:Srpska čitaonica Irig)

Projekat „Jaka iriška sela-u selu živim u selu ostajem“ sufinanira Opština Irig.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: