• subota, 13. april 2024.
U Sremskoj Mitrovici se osniva novi dečiji crkveni hor
Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

U Sremskoj Mitrovici se osniva novi dečiji crkveni hor

23. jul 2019. godine

Počev od osamnaestog avgusta, Sremska Mitrovica bi mogla postati bogatija za još jedan hor. Naime, pri Sabornom hramu Svetog Dimitrija osniva se dečiji crkveni hor. Na ovom poslu radi Jovanka Ivanić koja ističe da će mogućnost pevanja imati deca uzrasta od pet do dvanaest godina.

Osniva se novi– U planu je da okupimo svu decu kojoj je Crkva na srcu, da zajedno sa njima, kroz pevanje, gradimo zajedništvo i tako doprinesemo razvoju kulture u našem gradu. Ideja je da horske radionice održavamo nedeljom nakon Liturgije, dakle do 11 do 12 sati, a mogućnost da se sa nama druže imaće mališani bez obzira na to da li su ranije pevali ili se sada po prvi put susreću sa horskim pevanjem, naglašava Jovanka.

Kako se u obrazloženju pokretanja novog hora ističe, horsko pevanje dovodi do poboljšanja međusobnih odnosa pojedinaca u okviru grupe. Takođe uči sasvim malu decu timskom radu i disciplini. Ne treba zaboraviti ni važnost druženja i stvaranja socijalnih veza u horu, ali i zabavu, zajedničko savladavanje prepreka i novih iskustava. Pevanje u horu je idealno za decu koja imaju poteškoća sa učenjem, jer predstavlja svojevrsni trening memorije. Deca koja barem jednom nedeljno pevaju u horu pokazuju značajno bolji uspeh u školi, veću dozu kreativnosti i lakše prihvatanje radnih navika. Horsko pevanje podstiče razvoj intelekta kao i svako drugo bavljenje muzikom. Ali, ako dete nema dovoljno izgrađen sluh ili je još je premalo za muzičku školu, hor je idealan način da se ono pripremi za dalje, ozbiljnije bavljenje muzikom. Treba pomenuti i da je to odličan način za stvaranje radnih navika kod sasvim male dece, ali i za postavljanje osnova samopouzdanja kod dece svih uzrasta. Važna činjenica je i to da deca koja su angažovana u horu mnogo bolje kontrolišu svoje emocije, jasnije ih prikazuju i svesniji su svojih potreba i želja.

– Kroz hor deca se uz igru i pesmu uče osnovnim vrednostima kao što su slušanje drugih, solidarnost, stvara se jak osećaj pripadnosti, razvija kreativnost i jača karakter, a upravo to je, uz naravno, vernost Crkvi, korpus vrednosti koji je preko potrebno razvijati kod mladih u svim vremenima, posebno u našem danas, naglašava Jovanka.

Za dodatne informacije u vezi sa horom, možete pozvati Jovanku Ivanić na broj 0642714676.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: