• petak, 19. april 2024.
Sačuvane Stara i Nova kolonija, babica Novka dobija ulicu
Društvo | Vrdnik
0 Komentara

Sačuvane Stara i Nova kolonija, babica Novka dobija ulicu

13. jun 2019. godine

Na predlog građana Vrdnika, ulica Milene Pavlović Barili ubuduće će nositi naziv ulica Babice Novke, uvodi se ulica Vrdničkih rudara, dok će ulica Josifa Hvoja promeniti naziv i zvaće se Pilotska

Piše: S. Belotić

nova kolonijaU skladu sa zahtevima građana i građanskim inicijativama, u Vrdniku neće doći do izmene naziva ulica Stara i Nova Kolonija. Takođe, doći će do promena u vezi sa još nekoliko ulica, pa će ulica Milene Pavlović Barili ubuduće nositi naziv ulica Babice Novke, na predlog građana Vrdnika, uvodi se ulica Vrdničkih rudara, dok će ulica Josifa Hvoja promeniti naziv i zvaće se Pilotska.

U iriškoj opštini moralo se na osnovu zahteva građana, koji su imali tu mogućnost izjašnjavanja, da se takoreći ponovi elaborat kao  i rad lokalne komisije, kako bi se unele izmene u odnosu na one koje je prvobitno odredio Republički geodetski zavod. Tako su  Vrdničani sačuvali nazive Nova i Stara kolonija, a novim nazivima pojedinih ulica odužili su se čuvenoj babici Novki koja je pomogla da na svet dođu mnogi značajni sugrađani i pilotima u penziji koji i danas žive u ovom naselju.

Olivera Filipovic Protic– Nova kolonija će imati izmenjenu numeraciju, koje će imati  ima krivudav pravac. Ono što je bio prvi, drugi, treći, četvrti, peti i šesti red, sada će biti jedna ulica koja će se zvati Nova kolonija, neće biti redova, brojevi će se kretati u obliku zmije od 1 do 250 i zadržaće se postojeći red kuća kao što je na terenu, obrazložila je na jednoj od sednica lokalnog parlamenta Olivera Filipović Protić, načelnica Opštinske uprave u Irigu.

Ona je i ranije naopmenula da će se Zanatski centar u Irigu zvati ulica Republike Srpske. Na poslednjoj sednici Skupštine opštine predočila je i poslednje izmene pomenutog elaborata, kojim se uvode dve izmene u Vrdniku, odnosno postavljanje novih naziva ulica Babice Novke i Pilotske, uvođenje nove ulice Vrdničkih rudara i brisanje iz registra zaseoka Somni red.

Miodrag bebic– Došlo je do opravdanog revolta građana s obzirom na to da su Stara i Nova kolonija jedinstvene arhitektonske celine u kojima vekovima živi preko  20 nacija. Mi smo izašli stanovnicima u susret i zajednički  smo pronašli rešenje da Nova i Stara kolonija zadrže svoj naziv i dodali smo nazive nekim novima ulicama. Takođe, svi Vrdničani dobro znaju ko je bila babica Novka  i drago mi je da smo našli način da joj se odužimo, kao i vrdničkim pilotima ili rudarima. U Republičkom geodetskom zavodu su nam rekli da smo izabrali kreativan način da u skladu sa propisima rešimo pitanje naziva ulica. Nismo još dobili zvanične podatke, ali postoji mogućnost da u opštinama u kojima se ceo postupak završi na vreme, da građani neće snositi troškove tih promena, ni prilikom postavljanja novih naziva i brojeva, niti prilikom zamene dokumenata, rekao je zamenik predsednika Opštine Irig Miodrag Bebić.

Projekat je počeo  2017 .godine, koji je pokreniula aktuelna premijekrкa Ana Brnabić, tada još ministarska u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Pilot projekat se prvobitno sprovodio u Loznici, a analizom stanja na terenu, u Srbiji je skoro svaka druga ulica bila bez naziva i broja, navodi se u Republičkom geodetskom zavodu.  Građane koji imaju važeću ličnu kartu sa čipom, promena podataka neće koštati ništa, nego će biti dovoljno da sa tom ličnom kartom u lokalnoj policijskoj ispostavi obave promenu podataka. Zamenu važeće lične karte bez čipa ili trajnog ličnog dokumenta takođe će finansirati država, te će i ovi građani novu ličnu ispravu sa novim podacima dobiti u teritorijalnoj policijskoj stanici ili policijskoj upravi.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: