• ponedeljak, 8. avgust 2022.
Ulaganje u sport je strateško ulaganje
Projekti | Ruma
0 Komentara

Ulaganje u sport je strateško ulaganje

8. decembar 2018. godine

Pitanje razvoja sporta, postalo je pitanje ne samo fizičkog, već i psihičkog razvoja dece, tim pre što se ulaganjem u sport ulaže i u razvoj solidarnosti, jednakosti, empatije i pozitivne konkurentnosti koja čini osnov napretka svakog društva u reeformama

Piše: S.Belotić

Sa uručenja majske nagradePitanje položaja sporta u savremenom društvu nadilazi granice samih borilišta, medalja i takmičenja i odavno zalazi u sferu zdravlja, ali i sferu razvoja društvenog života, naročito u ruralnim krajevima gde odavno malo šta zaokuplja slobodno vreme koliko sport. Zbog toga je ulaganje u sport postala jedna od strateških aktivnosti na svim nivoima vlasti, sve do lokalnih samouprava koje, baš kao i samouprave u Sremu, imaju posebne programe za razvoj sporta, naročito među mladima.

Pitanje razvoja sporta, postalo je pitanje ne samo fizičkog, već i psihičkog razvoja dece, tim pre što se ulaganjem u sport ulaže i u razvoj solidarnosti, jednakosti, empatije i pozitivne konkurentnosti koja čini osnov napretka svakog društva u reeformama. Ulaganje u sport tako prerasta u ulaganje u karaktere.

Tokom godine, ali i tokom niza proteklih godina, sportski kolektivi sa područja Rume ostvarili su zapažene rezultate na domaćoj i inostranoj sceni, iznedrivši pri tome čitav niz kvalitetnih sportista koji boreći se za boje svojih kluba i nacionalnog tima, u isto vreme brane i boje svoje regije.

Svi ovi klubovi u značajnoj meri zavise od podrške samouprave koja, uprkos velikim finansijskim problemima, nastoji da održe, ali i unaprede njihov rad. Značajna pažnja poklanja se i školskom sportu kao najdirektnijem spoju između vaspitnog sistema i razvoja i jačanja zdravih stilova života. Upravo je sport ta karika koja nedostaje kako bi život mladih, ali i onih koji to više nisu, danas bio zdravili, ali i kvalitetniji te zato nastojimo da pokažemo i šta samouprave čine na polju razvoja sporta,  ali i kako svet sporta reaguje na spoljašnje impulse.

Tako dolazimo i do osnovnih podataka o rumskom sportu, tačnije klubovima koji funkcionišu pod okriljem Sportskog saveza Opštine Ruma.

Milos Markovic, Aleksandar Bundalo i Elvira Ljubisavljevic, Sportski savez opstine Ruma– U Savezu je registrovano blizu 100 sportskih klubova, kategorisanih u oblastima profesionalnog sporta, rekreativnog sporta, radničkog sporta i sporta za invalidna lica. Sportski savez Opštine Ruma podrška je svim registrovanim klubovima, preko administracije, knjigovodstva, vođenje kroz konkurse na kojima klubovi dobijaju sredstva sa viših i lokalnog nivoa vlasti. Sportski klub ne mora nužno da bude registrovan u našem savezu, ali u tom slučaju ne može ni da konkuriše za sredstva, putem projekata za sportske organizacije, sportistu godine, sportske stipendije i slično. Sam savez ne dobija sredstva od opštine za funkcionisanje sportskih organizacija, jer klubovi na osnovu konkursa novac dobijaju direktno na svoj račun, ali mi smo tu da damo podršku i opet kažem, da ih držimo pod svojim okriljem ne bi li te mogućnosti mogli da iskoriste. Osim toga mi smo tu da organizujemo sportske manifestacije: Sportista godine, Plivanje za Bogojavljenski krst, Sportsko leto, nastup na Sajmu sporta u Beogradu, Rumski polumaraton, kao i brojni turniri u kojima učestvuju rumski klubovi, rekao je Miloš Marković, generalni sekretar Sportskog saveza Opštine Ruma.

A da je u pitanju uspešan rad govori i ovogodišnja Majska nagrada koju je dobio Sportski savez Opštine Ruma. Sportski savez Opštine Ruma najbolji je teritorijalni sportski savez u državi za 2017.godinu, što je potvrđeno na tradicionalnoj dodeli Majske nagrade u Domu narodne skupštine u Beogradu. Majsku nagradu su uručili predsednik Sportskog saveza Srbije Damir Štefanek i predsednik Sportskog saveza AP Vojvodine Slobodan Boškan, koju je primio generalni sekretar Sportskog saveza opštine Ruma Miloš Marković. Sportski savez Opštine Ruma za ovo prestižno priznanje kvalifikolvali su mnogobrojni uspesi, među kojima su vrhunski rezultati u školskom i profesionalnom sportu, tradicionalno održavanje Trke za srećnije detinjstvo, organizacija međunarodnog turnira Kup nacija u ženskom boksu, besplatan projekat „Sport u škole“, organizacija Prvog rumskog polumaratona kao jednog od najuspešnijih prošlogodišnjih sportskih manifestacija u zemlji, ali i činjenica da Sportsi savez ima preko stotinu registrovanih aktivnih klubova i udruženja, rekao je Marković.

Aleksandar Bundalo, clan Opstinskog veca RumaUspeha ne bi bilo da nije podrške Opštine Ruma. Klubovi su neprofitne organizacije, a bez novca nema ni rezultata.

– Ove godine 25 miliona dinara Opština je uložila u funkcionisanje sportskih klubova na našoj teritoriji. Ta sredstva klubovi su zakonski dobili putem konkursa, odnosno podnošenja projekata, a nakon naredne sednice Skupštine opštine, taj iznos mogao bi da se poveća za tri miliona. Za zakup sale u Sportskoj hali i Rumi opredeljuje se pet miliona dinara, za sportske stipendije milion, a ove godine dobilo ih je 12 sportista. Značajna suma ove godine opredeljena je za investicije, odnosno uređenje i rekonstrukciju sportskih terena, najvećim delom u selima rumske opštine u iznosu od oko 15 miliona dinara, rekao je Aleksandar Bundalo, član Opštinskog veća Opštine Ruma zadužen za sport.

Strategija razvoja sporta u opštini Ruma rađena je period do 2018.godine, a očekuje se i rad na novom dokumentu koji bi u svoje okvire uneo sve smernice za razvoje sporta u svojim najvažnijim oblastima: profesionalni sport, školski sport, radnički sport i rekreacija i sport za invalidna lica. Velika pažnja poklanja se školskom sportu, rezultati su vidljivi, posebo kada iz godine u godinu sve veći broj rumskih škola ulaze u red najuspešnijih u sremskom regionu. Đaci iz osnovnih škola redovno osvajaju državna odličja, a posebno treba podsetiti da su ove godine rukometašice Gimnazije „Stevan Puzić“ kao državne prvakinje branile boje Srbije na svetskom školskom prvenstvu održanom u Dohi, u arapskoj zemlji Katar.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: