• utorak, 16. april 2024.
Neguju zajedništvo naroda
Projekti | Inđija
0 Komentara

Neguju zajedništvo naroda

15. novembar 2017. godine

Škola ima nov kabinet informatike sa 11 radnih mesta, kabinet istorije/geografije, kabinet biologije/hemije, radionicu za tehničko obrazovanje, dok su ostale učionice opšte namene

Sa jedne od priredbiPiše: M. Balabanović

Prva škola u Maradiku na srpskom jeziku otvorena je 1826. godine, a početkom 20. veka se otvara i škola na mađarskom jeziku. 1905 godine, u knjizi Karlovačke Mitropolije, u Maradiku se nalazi čak četiri škole: srpska takozvana Fruškogorska, jedna rimokatoličko-komunalna, mađarska veroispovedna i evangelističko-reformatorska ispovedna škola. Škola je neprekidno radila i za vreme drugog svetskog rata. Nakon toga 1959/60. godine škola prerasta iz petogodišnje u osmogodišnju, a od 1978. godine pri školi se otvara i predškolsko odeljenje. 1969. godine dograđen je novi deo školske zgrade i fiskulturna sala, te godine škola počinje da nosi ime OŠ „Branko Radičević“, za proslavu dana škole izabran je 15. mart, a prva proslava je održana 1977. godine. Tri godine kasnije se gasi odeljenje sa nastavom na mađarskom jeziku od prvog do četvrtog razreda, koje se obnavlja u školskoj 2015/2016 godini sa šest učenika, da bi u ovoj školskoj godini u kombinovanom odeljenju bilo deset učenika za nastavu na mađarskom jeziku.

Zvonko Causevic direktor skole– Ukupan broj učenika našoj školi ove školske godine je 187, raspoređenih u devet odeljenja na srpskom jeziku i dva kombinovana na mađarskom jeziku. U školi je zaposleno 24 nastavnika i 10 vannastavnog osoblja. Svake godine proslavljamo školsku slavu Svetog Savu 27. januara i Dan škole, 15. marta kada svi učenici škole uzimaju učešće u priredbi da bi predstavili sve jezike koje se uče u školi kao našu specifičnost – kaže Zvonimir Čaušević, direktor škole „Branko Radičević“ u Maradiku.

Škola poseduje nov kabinet informatike sa 11 radnih mesta, kabinet istorije/geografije, kabinet biologije/hemije, radionicu za tehničko obrazovanje, dok su ostale učionice opšte namene.

– Škola funkcioniše u dve smene, u jednoj smeni su učenici od prvog do četvrtog razreda i kombinovana odeljenja, dok su u drugoj smeni učenici od petog do osmog razreda. Kombinovano odeljenje smo uveli prošle godine na inicijativu roditelja a ideju je podržao Pokrajinski sekretarijat za upravu, propise i nacionalne manjine uz saglasnost Ministarstva prosvete. Kao matična škola mi imamo mogućnost da formiramo odeljenje sa većim brojem učenika tako da i deca iz drugih mesta koja žele da pohađaju nastavu na mađarskom mogu biti upisana ističe Zvonimir Čaušević kaže:

– Deca imaju neki vid celodnevnog boravka a obezbeđen im je i ručak u školi. Roditelji su veoma zadovoljni i to nam je veoma važno. Takođe moram da napomenem da se trudimo da đaci u školi provode što više vremena zajedno i druže se, pa tako one predmete koje mogu, recimo engleski zajedno pohađaju  – ističe direktor na kraju.

 

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: