• petak, 29. mart 2024.
Novokarlovačka škola među najstarijim u Sremu
Projekti | Inđija
0 Komentara

Novokarlovačka škola među najstarijim u Sremu

13. decembar 2018. godine

Ove godine u OŠ „Slobodan Bajić Paja“ potpuno su obnovljeni mokri čvorovi, a što se tiče krupnijih investicija treba uraditi dvorišnu fasadu zgrade i fiskulturne sale, kaže direktor Sava Opačić

Piše: G.Majstorović

Osnovna škola „Slobodan Bajić Paja“ iz Novih Karlovaca spada među najstarije u Sremu i funkcioniše kao i svaka seoska škola uz trud da deca u selu imaju što bolje uslove za nastavu i sticanje kvalitetnog osnovnog obrazovanja.

Sava Opacic– Kad sam ja bio u osnovnoj školi, onda je ova škola brojala preko 500 učenika, a kad sam 2000. godine došao na funkciju direktora, onda je imala 300 đaka: Međutim, u ovom trenutku broji 202 osnovca, tako da je to jedno vidljivo opadanje broja dece, odnosno pražnjenje sela, kao što je to slučaj i u celoj Srbiji – priča direktor ove škole Sava Opačić.

– Moram reći da su do 2014 – 2015. godine sve su škole bile u teškim materijalnim situacijma, nije se puno u njih investiralo, nije se ulagalo, jedva je bilo za osnovna sredstva. Sad unazad, tri godine, moram to da priznam, je dosta toga urađeno, ali pošto su sve škole u zaostatku u smislu tog ulaganja, mislim da ako se ovaj trend nastavi i u buduće, sve škole naše opštine će biti daleko opremljenije i mnogo bolje će funkcionisati.

Skola s dvorisne strane (2)Ova škola, naglašava Opačić, funkcioniše dosta solidno u smislu školske zgrade, unutrašnjeg prostora i vaspitno-obrzovnog rada u samoj školi. Ima korektnu saradnju sa Mesnom zajednicom,  sa Fudbalskim klubom „Polet“  i sa Kulturno-umetničkim društvom „Paja Zarić“ i to je spoznala i lokalna samouprava opštine Inđija zarad vaspitanja same dece i stvaranja pristojnih uslova za život i opstanak stanovništva u njenim selima.

– Ova školska zgrada je specifična. Izgrađena je 1911. godine i onda je bila namenski urađena za školu i, normalno u odnosu na današnju savremenu školu, ima tu neke nedostatke  što se tiče holova i tog prostora, ali gledajući u celini, zajedno sa fiskulturnom salom i terenom koji imamo napolju, ima dosta solidne uslove za nastavu. Međutim, sva ta materijalna dobra moraju da se obnavljaju, posebno u ovo vreme informacionih tehnologija kad treba da svi imamo i elektronske dnevnike i informatičke učionice tako da sve to iziskuje sredstva, ali sve mora i da se čuva – izričit je direktor Opačić.

fiskulturna salaŠto se tiče krupnijih ulaganja, on kaže da treba uraditi dvorišnu fasadu zgrade koja preko 30 godina nije rađena, kao i fiskulturne sale s polja jer je pre 12 godina krečena iznutra, dok se redovno unutrašnje održavanje podrazumeva. Ove godine u školi su potpuno obnovljeni mokri čvorovi, uglavnom iz sredstava opštine. Ljudi u selu su izuzetno solidarni, a roditelji imaju dobru saradnju sa školom u smislu bilo kakve pomoći i podrške, kaže na kraju direktor novokralovačke škole i, takođe ističe krajnje koretnu saradnju sa loklanim vlastima.

Projekat „Solidarnost na selu, solidarnost za selo“ sufinansira se sredstvima budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: