• ponedeljak, 29. april 2024.
Sutra humanitarni koncert za Luku Žilića
Vesti
0 Komentara

Sutra humanitarni koncert za Luku Žilića

13. septembar 2018. godine

PLAKATSremska Mitrovica – Humanitarna akcija za Luku Žilića iz Martinaca koja je nedavno počela ulazi u novu fazu. Naime, ovog petka, sa početkom u 19 časova u Sabornom hramu Svetog Dimitrija biće organizovan veliki humanitarni koncert na kojem će nastupiti svi mitrovački vokalni ansambli.

Tim povodom u Gradskoj kući upriličena je i konferencija za štampu putem koje su organizatori novinar „Sremskih novina“ Stevo Lapčević i dirigent Crkvenog hora „Sveti Sava“ Jovanka Ivanić, koncert najavili, dok su načelnik Uprave za sport, kulturu, omladinu i obrazovanje Ilija Nedić i koordinator Kancelarije za mlade Biljana Matić objasnili zbog čega su akciju podržali.

Kako je bilo reči, Luka Žililć živi sa samohranom majkom Jelenom i boluje od spazmične distnoije, što znači da nema kontrolu nad ekstremitetima, cerebralne paralize ali i od epilepsije.

Luka je osuđen na život u kolicima i na svakodnevne vežbe kako bi očuvao minimum pokreta, uključujući i unapređenje akta gutanja što mu je takođe otežano zbog distonije, odnosno zbog jakih napada grča koje ne može da kontroliše. On ne može da se kreće, da stoji, da puzi, ništa.

Najbolji način za vežbu koja ne može da dovede do izlečenja, ali može da koristi jačanju mišića je putem „Motomeda“, bicikla na struju sa posebnim softverom koji sprečava grčeve. Cilj organizovanja koncerta upravo jeste prikupljanje sredstava za kupovinu „Motomeda“ koji Lukina majka nije u mogućnosti sama da mu obezbedi.

Na koncertu u petak u 19 časova nastupiće pored Crkvenog hora „Sveti Sava“ još i Hor biblioteke “Sirmium kantorum”, hor OŠ”Sveti Sava”, vokalni sastav Udruženja za kreativni razvoj dece Piccolo, hor Udruženja grčko srpskog prijateljstva “Irida”, etno grupa “Srpski dom”, hor “Krančević” i hor “Blagoslov”.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: