• nedelja, 16. jun 2024.
Lečilište na obali Dunava
Projekti | Inđija
0 Komentara

Lečilište na obali Dunava

21. decembar 2017. godine

Postoje podaci da je još u tursko doba na slanim izvorima u ovom mestu postojalo lečilište, a posle odlaska Turaka banja je znapuštena, da bi ponovo dobila na značaju krajem 19. veka

Piše: M. Balabanović

Novi blokStari Slankamen je jedino mesto inđijske opštine koje ne mora da teži da bude kao grad, jer se ovo selo izdvaja nečim što ni mnogi gradovi nemaju, a to je bolnica. Specijalna bolnica, odnosno banja „Dr Borivoje Gnjatić” se svrstava u najstarije banje u Vojvodini.

Postoje podaci da je još u tursko doba na slanim izvorima u ovom mestu postojalo lečilište, a posle odlaska Turaka banja je znapuštena, da bi ponovo dobila na značaju krajem 19. veka. Savremeni razvoj banje je započeo 1964. godine izgradnjom nove banjske zgrade i stacionara. Inače, Stari Slankamen ima izvore mineralne vode temperature 18,4 stepena i ubraja se u slano-jodne vode natrijumskog tipa i nije za oralnu upotrebu. Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja “Dr Borivoje Gnjatić”. Terapije obuhvataju hidroterapije, kineziterapije, elektroterapije i radne terapije. Smeštena u savremeno opremljenoj zgradi, izgrađenoj u uravnoteženom prirodnom okruženju na obali Dunava, ova medicinska ustanova ima sedativno dejstvo na čoveka. Poslednjih godina, banja je u više navrata renovirana i u okviru banjskog kompleksa 2007. godine izgrađen je nov savremeno opremljen objekat za smeštaj, takozvani “IV Blok“, u kome smeštaj mogu potražiti i turisti. Projekat rekonstrukcije hidro bloka je finansiran u 2014. godini.

BanjaKao visokospecijalizovana zdravstvena ustanova za produženo bolničko lečenje i medicinsku rehabilitaciju, banja ima kapacitet 350 postelja i od opreme poseduje: kompletno opremljenu laboratoriju i rentgen. Rekonstrukcijom hidro bloka potpuno je obnovljen postojeći bazen. Takođe, ovom rekonstrukcijom dobijen je prostor za ručnu masažu, za jednu suvu i jednu vlažnu saunu i prostor za manji hidromasažni nadgradni bazen.

Banja ima odličan položaj, nalazi se u blizini najvećih gradova u zemlji Beograda i Novog Sada, koji su bogati kulturno-istorijskim nasleđem. Na 20 km udaljenosti se nalazi poznati turistički centar Sremski Karlovci.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: