• sreda, 24. april 2024.
U Šidu  otvorena prodavnica za siromašne
Društvo | Šid
0 Komentara

U Šidu otvorena prodavnica za siromašne

1. novembar 2017. godine

U ovoj prodavnici odeću i obuću besplatno mogu dobiti isključivo osobe koje su korisnici Narodne kuhinje Crvenog krsta Šid, a kojih prema evidenciji ima oko 350, a tek onda nakon njih i lica koja imaju potvrdu da su socijalno ugrožena. U sklopu prodavnice nalazi i perionica veša, koju takođe potpuno besplatno mogu koristiti siromašni

Piše: S. Mihajlović

Бранислав Валентировић у перионициPrva prodavnica za siromašne, takozvani “socijal šop”, otvorena je protekle nedelje u Šidu, kao rezultat zajedničke saradnje dve nevladine organizacije “Sloboda izbora” i “Centar za razvoj Srema”, a uz pomoć brojnih donatora iz inostranstva. Reč je o prodavnici u kojoj će pomoć u vidu odeće i obuće potpuno besplatno dobijati socijalno ugrožena lica i korisnici Narodne kuhinje sa teritorije opštine Šid.

Prema rečima Branislava Valentirovića, volontera u NVO “Sloboda izbora”, ovaj projekat je realizovan sa ciljem da se pomogne najsiromašnijim članovima društva.

Социјал шоп у Шиду-U ovoj prodavnici niko ne može ništa da kupi, nego odeću i obuću mogu dobiti isključivo osobe koje su korisnici Narodne kuhinje Crvenog krsta Šid, a kojih prema evidenciji ima oko 350, a tek onda nakon njih i lica koja imaju potvrdu da su socijalno ugrožena. Uslov da bi mogli da dođu kod nas i uzmu nešto iz prodavnice jeste da poseduju karticu da su korisnici Narodne kuhinje, na osnovu čega ih mi evidentiramo i uručujemo im inicijalni paket. U njemu se nalaze zimska jakna, pantalone, veš, majice, džemperi, cipele…Nakon toga mi ih pozivamo jednom mesečno da dođu po novo sledovanje garderobe, obuće i sredstava za higijenu. Ono što je veoma važno, jeste da se u ovoj prodavnici ništa ne plaća, a posedujemo odeću i obuću za sve uraste. Svaka porodica unutar prodavnice može se zadržati najduže sat vremena, izabrati šta joj je potrebno, a osim toga oni imaju mogućnost da kod nas operu i veš, s obzirom da se u sklopu prodavnice nalazi i perionica veša. Pranje i sušenje veša je potpuno besplatno, imamo tri veš mašine i dve profesionalne sušilice, a uskoro ćemo da nabavimo i profesionalnu peglu. Uslugu perionice porodice mogu koristiti uvek kada imaju potrebu za tom vrstom pomoći – kaže i dodaje da im je u planu otvaranje još jedne ovakve prodavnice na Principovcu, koja će biti namenjena pripadnicima migrantske populacije.

Ovaj projekat podržala je i lokalna vlast u Šidu. Nebojša Ilić, pomoćnik predsednika Opštine Šid koji je zadužen za socijalna pitanja, kaže da će otvaranje ove prodavnice značiti jako puno za one građane koji imaju status socijalno ugroženih.

Prodavnica se nalazi u Ulici Vuka Karadžića, na broju 69, a radno vreme je od 9 do 17 sati ili po pozivu.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: