• nedelja, 16. jun 2024.
Slatkiši začinjeni ljubavlju
Reportaža | Šid
0 Komentara

Slatkiši začinjeni ljubavlju

17. novembar 2017. godine

Svaki kolač se oslikava ručno i ukrašava se pojedinačno, tako da nikada nijedan ne bude isti – kaže Dragica Šikanić iz Šida

Piše: SMihajlović

Foto: M. Mileusnić i lična arhiva

Драгица Шиканић из ШидаKada je pre sedam godina njena kuma zamolila da joj pomogne pri pravljenju kolača, Šiđanka Dragica Šikanić nije ni slutila da će joj upravo medenjaci za koje je dobila recept postati hobi i velika ljubav.

Prvih nekoliko godina pravila je medenjake isključivo za svoju porodicu, prijatelje i kumove, ali je na njihov nagovor pre dve godine počela da ih pravi i po narudžbini.

– Prijateljica moje mame je videla slike medenjaka i pošto drži tezgu na pijaci pitala me je da li bih htela da joj napravim desetak komada za Uskrs,  da ih ima u ponudi za svoje mušterije. Dopalo joj se što su kolačići šareni i na oko atraktivni, pa sam joj ja napravila neke sa uskršnjim motivima. Svi koji su tog dana došli da nešto pazare kod nje, kupili su i medenjak, a posebno su bila oduševljena deca. Prodavalo se na komad, a ja nisam mogla stići da ih napravim toliko koliko su bili traženi. Nisam uopšte očekivala takvo interesovanje i to mi je dalo vetar u leđa. Nakon toga sam pravila medenjake za Šidsko kulturno leto, gde sam izlagala na štandu u okviru etno dana. Odlučila sam da se za tu priliku svojim sugrađanima За полазак у први разредpredstavim sa sremačkim kućicama od medenjaka i raznim šidskim motivima. Posle leta sam dobila ideju da pravim medenjake u obliku jesenjih motiva: jabuka, krušaka, lišća, a sada već kreće sezona slava pa će i kolačići biti u tom duhu – kroz osmeh priča Dragica.

Kaže da se od pravljenja medenjaka ne može mnogo zaraditi, ali da njoj novac i nije motiv, pošto se time bavi isključivo iz ljubavi. Najviše voli da ih ukrašava u noćnim satima, kada svi spavaju, pa ima mir i tišinu da se prepusti svom hobiju.

– Najveća imspiracija mi je kada neko poruči medenjake i kaže “iznenadi me”, odnosno kaže da meni prepušta izbor u pogledu ukrašavanja i boja. Tada moja kreativnost najviše dođe do izražaja, ideje same izviru i razvijaju se tokom ukrašavanja, posebno ako dobro poznajem tu osobu za koju pravim kolače. Tako sam, recimo, jednom momku napravila medenjake za njegov 18. rođendan sa motivima folklora i narodnih nošnji, pošto je to njegov hobi jer igra u folkloru. Svi su bili oduševljeni i medenjaci su se odmah razgrabili, što uvek i bude slučaj na svim proslavama. Upravo iz tog razloga napravim uvek još poneki komad samo za slavljenika ili slavljenicu, da im ostane sa uspomenu – objašnjava Dragica.

Медењаци са мотивима фолклораNa njenim medenjacima je sve jestivo, prave se od brašna, jaja, meda i začina: cimeta, muskatnog oraha i đumbira. Testo mora da odstoji sat dva u frižideru, a onda se peku. Nakon pečenja potrebno je da prenoće i tada sledi ukrašavanje. Za to se koristi belance, šećer u prahu, malo gustina i limunov sok. Od tih sastojaka naprave se dve smese različite gustine, gušća  je za crtanje linija, a ređa se koristi za  bojenje. Gotovi medenjaci mogu da stoje nekoliko dana sve dok ukrašanje ne bude skroz gotovo, jer je za to, kaže Dragica, potrebno mnogo više vremena nego za samo pravljenje testa i dodaje:

– Svaki kolač se oslikava ručno i ukrašava se pojedinačno, tako da nikada nijedan ne bude isti. Često me žene pitaju za recept i traže da im objasnim kako se to radi, ali odmah svi odustanu od želje da prave kada im kažem da je osim kreativnosti i talenta za ove medenjake potrebno imati i dosta strpljenja i mirnu ruku. Meni je taj moj hobi postao pravi lek protiv stresa, to me smiruje i odmara, tako da i kada nemam narudžbu pravim medenjake za svoje dete, jer zaista uživam u tome. Najvažniji začin u medenjacima je ljubav prema tome što radim, a što i jeste najvažnije za svaki posao ili hobi kojim se čovek bavi. Kolačiće ne prodajem nigde zvanično pošto mi se to ne bi isplatilo, ali sve što napravim slikam i postavim na Fejsbuk stranicu “Medenjaci Šid”, pa mi oni kojima se svidi moj rad tako i poruče ono što žele da im napravim.
Морски мотивиA da je zaista reč o originalnim i atraktivnim kolačićima, koji su uz neobičan izgled još i veoma ukusni, svedoči o tome i činjenica da su do sada otputovali u brojne evropske zemlje, uglavnom kao poklon. Cena medenjaka zavisi od veličine i motiva i kreće se od 50 do 100 dinara, a pakovani su i prodaju se pojedinačno.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: